Overslaan en naar de inhoud gaan

Micronutritie vandaag

Eten kan tegenwoordig in onze geïndustrialiseerde samenlevingen worden beschouwd als de meest alledaagse handeling. Maar goed eten is veel moeilijker geworden. 

Er zijn levensmiddelen in overvloed, maar paradoxaal genoeg tonen studies aan dat veel bevolkingsgroepen voedingstekorten vertonen.

Doordat voeding steeds meer is geïndustrialiseerd en er gebruik en misbruik wordt gemaakt van kant-en-klaarmaaltijden vertoont wat er op ons bord ligt steeds meer onbalans. Onze voeding is rijk aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vetten en suikers, maar is armer geworden aan essentiële bestanddelen, de micronutriënten of microvoedingsstoffen.

Salade printemps - La micronutrition aujourd'hui

Eet fruit, daar zitten veel vitamines in!
Neem chocola, dat is rijk aan magnesium!

Iedereen weet dat vitamines en mineralen belangrijk zijn. Zij maken nu juist deel uit van de micronutriënten. 
Ze zijn tegenwoordig in steeds kleinere hoeveelheid aanwezig in de voeding maar omdat je ze niet kunt zien, ze geen calorieën leveren, stillen de trek niet stillen en dus geen onmiddellijk waarneembare effecten hebben merken wij dit niet meteen. Toch zijn ze noodzakelijk en onmisbaar voor al onze cellen zodat die hun biologische en metabolische activiteiten zo optimaal mogelijk kunnen uitoefenen

Iedereen weet dat vitamines en mineralen belangrijk zijn. Zij maken nu juist deel uit van de micronutriënten. 
Ze zijn in zeer kleine hoeveelheid aanwezig in de voeding, je kunt ze niet zien, ze leveren geen calorieën, stillen de trek niet en hebben dus geen onmiddellijk waarneembare effecten. Toch zijn ze nodig en onmisbaar voor al onze cellen zodat die hun biologische en metabolische activiteiten zo optimaal mogelijk kunnen uitoefenen.
Microvoeding of micronutritie is de discipline die zich interesseert voor micronutriënten en voor de wijze waarop ons lichaam die gebruikt. Deze discipline beoogt tekorten of onbalans van micronutriënten op te sporen en ze te corrigeren door wijzigingen aan te brengen in de voeding, en indien nodig door geschikte en specifieke aanvullingen. 

Het concept micronutritie berust op een persoonlijke benadering. De behoeften aan micronutriënten verschillen namelijk per persoon. Ze hangen af van de constitutionele factoren van iemand, van milieufactoren (vervuiling, tabak, alcohol enz.), maar ook van het bestaan van een specifieke fysiologische toestand (zoals zwangerschap) of ziekte.

Pilules et fleurs - La micronutrition aujourd’hui

Bronnen

  • Didier Chos (2014) En bonne santé grâce à la micronutrition. Editions Albin Michel.
  • Bertrand Guérineau (2010) Les secrets de la micronutrition. Editions Albin Michel.
  • Site de l’Institut Européen de Diététique et Micronutrition (IEDM) (http://www.iedm.asso.fr/Qu-est-ce-que-la-Micronutrition)