fbpx PiLeJe | Micronutritie expertise: De oorsprong van de aandoeningen begrijpen Overslaan en naar de inhoud gaan

Inzicht in de oorzaak van de aandoeningen

De belangrijke stofwisselingsfuncties van het lichaam

Slaap- of stemmingsstoornissen, vermoeidheid, huid- of bloedsomloopproblemen, terugkerende infecties, spier- en skeletpijn... de meeste van deze symptomen kunnen verband houden met tekorten in bepaalde belangrijke stofwisselingsfuncties van het lichaam

De wetenschappelijke vooruitgang van de afgelopen twintig jaar heeft tot meer inzicht geleid in de essentiële rol van micronutriënten, waaronder vele enzymcofactoren, die bijvoorbeeld als taak hebben de werking van ons lichaam te optimaliseren.

Een onbalans of tekort aan micronutriënten kan de veroorzaker zijn dat de werking van de cellen van een bepaald weefsel of orgaan verstoren. 

Visuel comprendre l'origine des troubles

De micronutritie is gebaseerd op het inzicht in deze mechanismen (we spreken hier van pathofysiologie). 

Uitgaande van deze observatie houdt de micronutritie zich vooral bezig met het analyseren van 4 belangrijke functies die essentieel zijn voor een goede gezondheidstoestand.

De spijsverteringssfeer

Het eerste gebied waar ons voedsel en onze cellen met elkaar in aanraking komen.

Dit ecosysteem, waarin de microbiota een cruciale rol spelen, moet om alles optimaal te laten functioneren een barrière vormen tegen ziekteverwekkers en tegelijkertijd alle voedingsstoffen toelaten die door het voedsel worden geleverd en zo goed en voldoende.

Visuel sphère digestive

De hersenen

Deze maken vooral gebruik van aminozuren, afkomstig van eiwitten, die als voorlopers dienen voor de synthese van de neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn nodig voor de overdracht van zenuwimpulsen. Zij bepalen de regulering van onze stemming, onze slaap en van ons gedrag in het algemeen. De hersenen hebben ook lipiden nodig die de essentiële componenten vormen van de neuronen.

Visuel cerveau

Celbescherming

Deze heeft als taak de dagelijkse agressies waaraan onze cellen worden bloodgesteld te beheersen door vrije radicalen vast te houden kan worden bestreden dankzij een voldoende toevoer van micronutriënten die oxidatie tegengaan.

Visuel protection cellulaire

Intercellulaire communicatie

Hiermee kunnen onze weefsels en organen harmonieus met elkaar communiceren. Het membraan van onze cellen speelt hierin een essentiële rol, omdat het zorgt voor de opname van voedingsstoffen en micronutriënten in de cellen en voor het vrijgeven van hormonen, neurotransmitters, ontsteking-veroorzakende of ontstekingsremmende stoffen, die nodig zijn om in goede gezondheid te blijven. 

Het celmembraan bestaat uit lipiden en vooral uit meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze zorgen weer voor de vloeibaarheid en de permeabiliteit en regelen de cellulaire uitwisselingen. Vandaar hun belang en vooral hun functie om het lichaam voldoende omega-3 te leveren, een essentieel vetzuur dat een belangrijke rol speelt in de preventie van vele ziekten.

Visuel communication intercellulaire

Voor nadere informatie over de verschillende micronutriënten die belangrijk zijn voor een goede gezondheid: zie De voornaamste functies van micronutriënten.