Een zoekopdracht uitvoeren

Vermoeidheid en vitaliteit

Welke voeding helpt tegen vermoeidheid?

Vermoeidheid heeft erg vaak te maken met onevenwichtige voeding of meer precies tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Misschien bevindt de oplossing zich wel op ons bord? Ontdek welke voedingsmiddelen ons energie geven.

Wat is een tekort en hoe kunnen we dit opsporen?

We spreken van een tekort wanneer de inname lager is dan de behoefte. Dit tekort toont dat de inname via voeding en de behoeften aan macronutriënten (eiwitten, vetten, koolhydraten) en aan micronutriënten (vitaminen en oligo-elementen) niet in evenwicht zijn. Deze behoefte hangt echter af van factoren zoals de leeftijd of de activiteit. Naast testen die tekorten op een gerichte manier opsporen, zijn er een aantal alarmsignalen zoals een vermindering van het lichaamsgewicht van 5 tot 10% in een periode van 6 maanden (wanneer de voeding niet beperkt wordt) of bij een body mass index (BMI, de verhouding tussen het gewicht en de lengte in het kwadraat) lager dan 18,5 kg/m2.1

Welke voeding helpt tegen vermoeidheid?

Sommige voedingsmiddelen zijn omwille van hun samenstelling heuse reservoirs van energie en vitaliteit. Welke voedingsmiddelen?

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat niet door ons organisme2 aangemaakt kan worden. Het is essentieel voor de werking ervan, aangezien het een rol speelt bij 300 enzymen,3 de eiwitten die in onze cellen actief zijn. Een magnesiumtekort uit zich in overprikkelbaarheid van de spieren.4 Anders gesteld: het optreden van bijvoorbeeld trillende oogleden of spiervermoeidheid.5 Het kan ook een staat van vermoeidheid of stress aantonen. Om de voorraden aan te vullen kiest u best voor groene groenten, vers fruit, zeevruchten (roze garnalen), volkoren granen (rijst, brood), oliehoudende zaden (amandelen, noten, hazelnoten) en chocolade, liefst zwarte.6;7

IJzer

IJzer is een onmisbaar oligo-element dat betrokken is bij het aanmaken van hemoglobine in het beenmerg. IJzer geeft bloed zijn rode kleur. In feite is het een serieuze bondgenoot van onze energie, inclusief die van onze hersenen, omdat het ook bijdraagt aan de synthese van neurotransmitters.8 Bij een ijzertekort wordt er dus minder hemoglobine aangemaakt. Een tekort is vooral te wijten aan bloedverlies, vooral door zware menstruatie bij vrouwen, of aan een gebrek aan ijzer in de dagelijkse voeding.9 Het wordt ingenomen via plantaardige voeding (granen, groene bonen, abrikozen, gedroogd fruit) en vlees. De opname ervan wordt sterk bevorderd door vitamine C.10

Zink

Zink is betrokken bij de activiteit van meer dan 200 enzymen, met name de enzymen die een rol spelen bij celvernieuwing, wondgenezing en immuniteit.11 Dit spoorelement is aanwezig in veel voedingsmiddelen, voornamelijk melkderivaten, eieren, gedroogd fruit, zeevruchten, orgaanvlees en granen.12 

Vitamine C

Als symbool van energie speelt vitamine C (ascorbinezuur) een centrale rol op celniveau: het draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem, vermindert vermoeidheid en beschermt cellen tegen oxidatieve stress. Tot slot vergemakkelijkt het de opname van ijzer dat aanwezig is in plantaardig voedsel zoals peulvruchten en noten.13 De voornaamste bronnen? In fruit, met name citrusvruchten, kiwi's, bessen maar ook groenten en slachtafval.14 

Vitamine B6

Vitamine B6 draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel en helpt vermoeidheid te bestrijden, rode bloedcellen te vormen en bij de normale werking van het immuunsysteem. Kies voor granen, zetmeelrijke groenten (artisjokken, aardperen, koolraap, enz.) en fruit met uitzondering van citrusvruchten. Van dierlijke oorsprong: runds-, kalfs-, varkens- en gevogeltelever maar ook vis.15;16

Vitamine B12

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is betrokken bij het metabolisme van vitamine B9 (of foliumzuur).17 Een tekort uit zich meestal in tekenen die geassocieerd worden met verminderd zuurstoftransport, zoals vermoeidheid of dyspneu.18 De belangrijkste voedselbronnen zijn van dierlijke oorsprong, met name slachtafval (lever, rundernieren, enz.), zeevruchten, vis en in mindere mate melkderivaten en eieren.19

Waarom moet ik een voedingssupplement tegen vermoeidheid innemen?

Vanaf wanneer kan ik een voedingssupplement gebruiken?

Het Franse Agence nationale de sécurité sanitaire de l'alimentation, de l'environnement et du travail (Anses) stelt dat in het dagelijkse leven aan onze behoeften kan worden voldaan met een gevarieerde en evenwichtige voeding, indien we niet ziek zijn en een fysiek actieve levensstijl hebben. Een dieet dat niet voldoende gevarieerd is, kan het risico op een voedingstekort in verhouding tot de behoeften met zich meebrengen.

Indien het voornaamste doel is om de voeding in evenwicht te brengen, kan de inname van een voedingssupplement interessant zijn in bepaalde gevallen. Daarbij dient het advies van een gezondheidswerker gevraagd te worden.20 Tot slot kunnen er bij bepaalde bevolkingsgroepen, zoals zwangere vrouwen, kinderen en ouderen, zulke tekorten aan voedingsstoffen voorkomen dat voedingssupplementen nodig zijn.

Voor welk soort supplement kies ik best? 

Over het algemeen kan uw apotheker of arts u begeleiden op basis van het type vermoeidheid dat u beschrijft: vermoeidheid bij het ontwaken? lichamelijke vermoeidheid? geestelijke vermoeidheid? Hij zal u eraan herinneren dat een voedingssupplement in geen geval een vervanging is voor voedsel, maar dat het nuttig kan zijn om de inname van bepaalde essentiële voedingsstoffen aan te vullen als het lichaam er een tekort aan heeft of niet in staat is om ze aan te maken.

Welke rol speelt de apotheker?

Apothekers geven raad, bij u in de buurt, maar zijn ook betrokken bij de begeleiding en de opvolging van de gezondheidstoestand.21 Het afleveren van voedingssupplementen maakt hier deel van uit. Het advies van de apotheker is nog belangrijker wanneer u een behandeling met geneesmiddelen op lange termijn volgt. Hij let ook op mogelijke interacties, aangezien sommige voedingssupplementen een wisselwerking kunnen hebben met medicijnen.

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.

Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.

Onze referenties

  1. Bernard Beaufrere, Jacques Birgé, Claude Burlet, Bernard Campillo, Charles Couet, et al.. Carences nutritionnelles : étiologies et dépistage. [Rapport de recherche] Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM). 1999, 337 p., figures, graphiques, références bibliographiques disséminées.
  2. Jennifer Roth. Le magnésium, minéral incontournable ? : Enquête auprès des patients de l’officine. Sciences pharmaceutiques. 2017. https://hal.univ-lorraine.fr/hal-01931864
  3. Anses https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9raux
  4. Dictionnaire de l'Académie nationale de médecine
  5. Jennifer Roth. Le magnésium, minéral incontournable ? : Enquête auprès des patients de l’officine. Sciences pharmaceutiques. 2017. https://hal.univ-lorraine.fr/hal-01931864
  6. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et minéraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  7. Jennifer Roth. Le magnésium, minéral incontournable ? : Enquête auprès des patients de l’officine. Sciences pharmaceutiques. 2017. https://hal.univ-lorraine.fr/hal-01931864
  8. L. Vallée, Fer et neurodéveloppement, Archives de Pédiatrie, Volume 24, Issue 5, Supplement, 2017, Pages 5S18-5S22
  9. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et minéraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  10. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et minéraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  11. https://www.anses.fr/fr/content/les-mineraux
  12. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et mineraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  13. https://www.anses.fr/fr/content/vitamine-c
  14. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et mineraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  15. https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9raux
  16. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et mineraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  17. https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9raux
  18. https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9raux
  19. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et mineraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  20. https://www.anses.fr/fr/content/les-compl%C3%A9ments-alimentaires-n%C3%A9cessit%C3%A9-dune-consommation-%C3%A9clair%C3%A9e
  21. https://www.ameli.fr/assure/sante/medicaments/missions-pharmacien