De precursoren zijn linolzuur (AL) voor omega 6 en alfa-linoleenzuur (ALA) voor omega 3. Zij zijn uitsluitend afkomstig uit voeding en in het bijzonder uit plantaardige oliën zoals koolzaad-, walnoot-, camelina-, bernagie- of teunisbloemolie. De precursoren van omega 3 kunnen ook rechtstreeks worden ingenomen in de vorm van vette vis en/of suppletie.
Gezonde voeding en nutritie
Omega 3, 6 en 9: vetzuren die het lichaam nodig heeft
Vetzuren, die we vooral in vetstoffen aantreffen, zijn allemaal noodzakelijk voor de werking van de cellen. Hieronder bevinden zich meervoudig onverzadigde vetzuren (AGPI) zoals omega 3 en omega 6 die het lichaam niet kan missen.

Wat is de bijdrage van onverzadigde vetzuren en verzadigde vetzuren?
Omega 3 en 6: meervoudig onverzadigde vetzuren (AGPI)
Omega 3 en 6 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam nodig heeft. ANSES definieert deze als "vetzuren die strikt noodzakelijk zijn voor de normale groei en de fysiologische functies van de cellen, maar die niet, of in onvoldoende hoeveelheden, door mens of dier worden gesynthetiseerd om in hun behoeften te voorzien. Ze moeten daarom worden ingenomen via de voeding.”

Sommige studies1 tonen de rol van omega 3 aan in de hersenplasticiteit en in de strijd tegen neuro-inflammatie. Het vermindert cognitieve stoornissen en voorkomt het ontstaan van stress, angst en depressie2.
Omega 6 wordt gebruikt om vetzuren te produceren die nodig zijn voor een goede huidconditie3. Een tekort aan linolzuur in de voeding leidt tot een hogere huiddoorlaatbaarheid en een achteruitgang in de eigenschappen van de huid4. Het resultaat is dan een droge huid met verlies van soepelheid en een gevoeligere huid.
Omega 9: meervoudig onverzadigde vetzuren (AGMI)
De precursor van omega 9 is oliezuur. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn sterk aanwezig in de voeding en worden door het lichaam gesynthetiseerd. Desalniettemin heeft bijna 9 van de 10 Fransen een tekort aan omega 9. Gamma-linoleenzuur (of GLA) en linolzuur van de Omega 6 familie zijn de meest voorkomende vetzuren in planten.
Omega 9 vetzuren hebben gunstige aanvullende effecten op die van omega 3 en 6, op het "goede" cholesterolgehalte (HDL), op de hoge bloeddruk en de insulinegevoeligheid. Het gebruik van Omega 9 heeft ook een preventieve werking tegen het stofwisselingsyndroom.
Verzadigde vetzuren (AGS)
De groep van verzadigde vetzuren bestaat uit laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur , die bij overmatig verbruik de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Verzadigde vetzuren hebben bij kamertemperatuur altijd een vaste vorm. Men vindt ze bijvoorbeeld in zelfgemaakt gebak en luxebroodjes, vleeswaren, kaas, boter of palmolie.
Kadertekst: Transvetzuren
Transvetzuren zijn verzadigde vetzuren. De meeste transvetzuren zijn van industriële oorsprong en worden geproduceerd door plantaardige oliën te hydreren om levensmiddelen vaster en stabieler te maken en minder gevoelig voor verzuren. Studies hebben aangetoond dat een overmatig verbruik van transvetzuren gepaard gaat met verhoogde cardiovasculair risico's en een hogere prevalentie van borstkanker.
Sommige transvetzuren hebben een natuurlijke oorsprong en brengen geen cardiovasculaire risico's met zich mee. Ze worden vooral aangetroffen in zuivelproducten.
Aanbevolen inname van voedingsstoffen

De totale inname van vetten is gelijk aan 35 tot 40% van de totale energie-inname.
Het belang van een goed Oméga 6 / Omega 3 evenwicht
Aangezien Omega 6 en 3 essentiële vetzuren zijn die, in tegenstelling tot Omega 9, niet door het lichaam worden gesynthetiseerd is het belangrijk om de dagelijkse inname via de voeding in de gaten te houden. Een teveel aan Omega 6 is schadelijk voor de optimale opname van Omega 3 door het lichaam en kan een aanleg veroorzaken voor hart- en vaatziekten, maar ook voor allergische en inflammatoire aandoeningen.

Momenteel verbruikt de volwassen bevolking 2 tot 3 keer te veel omega 6. Deze situatie wordt namelijk verklaard door het feit dat de voedingsindustrie vooral voedingsmiddelen verwerkt die rijk zijn aan Omega 6.
Dierenvoeding speelt ook een belangrijke rol om het juiste evenwicht te herstellen, want een diervoeding die zonnebloem, soja en maïs bevat, die rijk is aan omega 6, komt vervolgens terecht in producten voor de dagelijkse consumptie van de mens zoals vlees, eieren of melk. Onlangs werden planten die veel omega 3 betatten, zoals koolzaad, luzerne en lijnzaad weer opgenomen in het dieet van sommige veestapels, om het evenwicht weer te herstellen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de producten Bleu-Blanc-Cœur.
Welke levensmiddelen bevatten veel omega 3, omega 6 en omega 9?

Geef de voorkeur aan producten met het logo Bleu-Blanc-Cœur (vlees, vleeswaren, eieren, melk, enz.). De dieren uit deze sector krijgen een evenwichtige gevarieerde voeding met plantaardige bronnen die van nature veel omega 3 bevatten, zoals vlas, luzerne, gras, enz. U vindt nadere informatie op www.bleu-blanc-coeur.org

Belangrijke punten om te onthouden
- Omega 6 en 3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam nodig heeft en die alleen via de voeding kunnen worden ingenomen.
- Het evenwicht tussen Omega 6 en Omega 3 is momenteel niet bevredigend. Het is belangrijk om deze inname aan te passen door bijvoorbeeld de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen die veel omega 3 bevatten zoals plantaardige oliën
- Elk van de vetzuren heeft een specifiek effect op bepaalde functies in het lichaam.
Wie kan u advies geven?
Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.
Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.
Onze referenties
- H. Tiemeier et al.2003. Plasma fatty acid composition and depression are associated in the elderly: the Rotterdam Study. Am J Clin Nutr 78: 40-6.
- BAZINET RP, LAYE S. Polyunsaturated fatty acids and their metabolites in brain function and disease. Nat Rev Neurosci. 2014; 15: 771-785.
- Horrobin DF. Fatty acid metabolism in health and disease: the role of delta-6-desaturase. Am J Clin Nutr 1993 ;57:732S-6S
- Melissopoulos A, Levacher C. La peau. Structure et Physiologie. 2001