Elk van de vetzuren heeft een specifiek effect op bepaalde lichaamsfuncties. De precursoren van omega 3 en omega 6 activeren enzymen die leiden tot biochemische reacties die de synthese van langeketenvetzuren mogelijk maken: Eicosapentaeenzuur (EPA), Docosahexaeenzuur (DHA), Gamma-linoleenzuur (GLA), Dihomo-gamma-linoleenzuur (DGLA), Arachidonzuur (AA)…
Gezonde voeding en nutritie
De specifieke rol van omega 3 van het type DHA en EPA
60% van de massa van de hersenen bestaat uit vetzuren en 70% daarvan zijn omega 3-vetzuren. Omega 3 van het type EPA en DHA zijn dus betrokken bij vele hersenfuncties zoals het geheugen en het gezichtsvermogen, maar ook bij de hersenontwikkeling van de foetus.


De specifieke rol van omega 3 van het type DHA in bepaalde aandoeningen werd door talrijke studies aangetoond. Zo werd er een verband gelegd tussen emotioneel onevenwicht en een tekort aan Omega 3. Andere studies tonen de rol van omega 3 aan in de hersenplasticiteit en in de strijd tegen neuro-inflammatie. Het vermindert cognitieve stoornissen en voorkomt het ontstaan van stress, angst en depressie1.
De rol van DHA (docosahexaeenzuur)
Omega 3 DHA zijn bestanddelen van de zenuwcellen die een belangrijke rol spelen in de structuur van de membranen. Zij dragen bij tot de synaptische overdracht en zijn tevens betrokken bij de ontwikkeling en de werking van de hersenen en het netvlies.
DHA speelt een belangrijke rol in de geheugenfuncties. Het is betrokken bij de overdracht van het zenuwsignaal. Een studie onder 12.000 mannen en vrouwen gaf een correlatie aan tussen het verbruik van DHA in de voeding en een geringere afname van de cognitieve prestaties2.

Omega 3 van het type DHA en de hersenontwikkeling bij de foetus
DHA is betrokken bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het netvlies van de baby. DHA wordt opgeslagen in het vetweefsel van de baby om de hersenontwikkeling na de geboorte te voltooien. Dit in tegenstelling tot babyapen, waar de hersenontwikkeling bij de geboorte al is voltooid. Het wordt daarom aanbevolen om meer omega 3 in te nemen tijdens de zwangerschap.

De rol van EPA (eicosapentaeenzuur)
Omega 3 is de precursor van ontstekingsremmende stoffen die deel uitmaken van de familie van de prostaglandinen. Eicosapentaeenzuur (EPA) wordt omgezet in PGE3 (E3 prostaglandinen) waarvan de ontstekingsremmende werking interessant zou kunnen zijn bij het behandelen van inflammatoire ziekten: artritis, artrose, chronische ontstekingen enz.
De nauwe relatie tussen omega 3 en de goede werking van het hart- en bloedvatenstelsel is voortaan goed bekend.

DE STUDIE VAN LYON:
In deze baanbrekende studie volgde de helft van de patiënten (ongeveer 600 mannen en vrouwen jonger dan 70 jaar) met cardiovasculaire problemen een mediterraan dieet (driemaal meer alfa-linoleenzuur, de precursor van de Omega 3 familie). Dit dieet werd vergeleken met de andere helft van de patiënten die een dieet volgden met weinig verzadigde vetzuren, dat standaard voor deze patiënten wordt voorgeschreven. Met het mediterrane dieet werd de terugkeer van cardiovasculaire problemen aanzienlijk verminderd na 6 maanden van het dieet. Na 4,5 jaar werd bij 65% van de patiënten een tweede cardiovasculair incident voorkomen.
Waar kan omega 3 van het type DHA en EPA worden aangetroffen?
Omega 3 van het type DHA en EPA kunnen alleen via de voeding worden ingenomen. Ze worden aangetroffen in plantaardige oliën:
- koolzaadolie
- walnootolie
- camelina-olie
Zij zijn ook aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen waaraan de voorkeur moet worden gegeven:
- Vette vis zoals makreel, sardines of zalm
- Noten

Belangrijke punten om te onthouden
- Elk van de vetzuren heeft een specifiek effect op bepaalde functies in het lichaam.
- Omega 3 van het type DHA zijn bouwstenen van de zenuwcellen en zijn tevens betrokken bij de ontwikkeling en de werking van de hersenen en het netvlies.
- De studies toonden de nauwe relatie aan tussen omega 3 van type EPA en de goede werking van het hart- en bloedvatenstelsel.
- Omega 3 van het type DHA en EPA kunnen alleen via de voeding worden ingenomen en wordt met name aangetroffen in bepaalde plantaardige oliën en vis.
Wie kan u advies geven?
Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.
Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.
Onze referenties
- De Lorgeril, M., et al., Mediterranean diet, traditional risk factors, and the rate of cardiovascular complications after myocardial infarction : final report of the Lyon Diet Heart Study. Circulation., 1999. 99: p. 779-785
- KALMIJN S et al. Dietary intake of fatty acids and fish in relation to cognitive performance at middle age. Neurology. 2004 ; 62 : 275-280