Een zoekopdracht uitvoeren

Vermoeidheid en vitaliteit

Welke vitamines kunnen vermoeidheid verminderen?

Vermoeidheid eist zijn tol op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt vitamines en mineralen uit je dagelijkse voeding halen waarvan bekend is dat ze je energieniveau een boost geven. Er bestaan ook supplementen die deze aanpak ondersteunen. Een gezondheidsprofessional kan je adviseren over de voedingssupplementen die het meest geschikt zijn voor jouw behoeften.

Vermoeidheid is een gevoel, specifiek voor elk individu, dat gekenmerkt wordt door een gebrek aan energie, moeite om inspanningen te leveren of te herhalen, een vorm van vermoeidheid die mogelijk gepaard gaat met een gebrek aan motivatie1. De oorzaken en bijbehorende symptomen kunnen dus fysiek of psychologisch zijn.

De rol van vitaminen en mineralen in voeding

Naast uiteraard slaap is er ook een nauw verband tussen gezondheid en voeding. Een evenwichtige voeding geeft onze cellen, en dus heel ons lichaam, heel wat goeds en vooral alle energie die het lichaam nodig heeft om te functioneren: de groei stimuleren, agressieve invloeden van buitenaf bestrijden enzovoort. Deze zoektocht naar evenwicht omvat zowel de notie van variëteit als van diversificatie van onze voeding. Daar zijn redenen voor: geen enkel voedingsmiddel geeft ons op zich alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

 

Onze voedingsmiddelen geven ons verschillende macronutriënten, namelijk vetten, koolhydraten of eiwitten die een rol spelen op het vlak van energie, in tegenstelling tot micronutriënten. Het gaat om vitaminen, mineralen, antioxiderende oligo-elementen, aminozuren, vetzuren, probiotica, vezels enzovoort. Die zijn nodig om macronutriënten goed te gebruiken en voor het goede functioneren van ons organisme.2 Elke vorm van onevenwicht brengt een aanzienlijk aantal symptomen met zich mee, zoals vermoeidheid.3

Welke vitaminen en mineralen zijn essentieel om vermoeidheid tegen te gaan?

De rijkdom van vitaminen B

Er is niet een vitamine B, er zijn er acht!

 
Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, helpt bij een normaal werkende stofwisseling, het functioneren van het zenuwstelsel, psychologische functies en de hartfunctie. We treffen ze vooral aan in volkoren graanproducten, vlees (vooral varkensvlees) en oliehoudende zaden. De gemiddelde voedingsbehoefte is 0,072 mg/MJ4 (milligram per verbruikte megajoule energie).

Vitamine B2 (riboflavine) en vitamine B3 (niacine) helpen om vermoeidheid tegen te gaan maar ook bij het behouden van een normaal werkende stofwisseling, het functioneren van het zenuwstelsel en het metabolisme van ijzer. Ze dragen ook bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Lever, melkproducten (kaas, melk en yoghurt) en eieren bevatten veel vitamine B2. De gemiddelde voedingsbehoefte verschilt naargelang de verschillende groepen van de populatie:4 van 0,5 mg/MJ voor een kind van 1 tot 3 jaar tot 1,7 mg/MJ voor een vrouw die borstvoeding geeft. Vitamine B3 is ook aanwezig in lever, vlees, vis, zeevruchten en volkoren graanproducten. De gemiddelde voedingsbehoefte is 1,3 mg/MJ.

 

Vitamine B5 (pantotheenzuur) wordt aangetroffen in vlees, brood, melk en andere melkproducten. Er is zelden5 een tekort aan. Dit is ook zo voor vitamine B8 (biotine). Vitamine B6 draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel, helpt vermoeidheid te bestrijden, rode bloedcellen te vormen en bij de werking van het immuunsysteem. Er zijn veel bronnen, zowel plantaardig (granen, bepaalde groenten (artisjokken, zoete aardappelen, aardappelen, etc.), fruit met uitzondering van citrusvruchten enz.) als dierlijk (rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, pluimvee en vis). De gemiddelde voedingsbehoefte verschilt naargelang de verschillende bevolkingsgroepen: van 0,5 mg/MJ voor een kind van 1 tot 3 jaar tot 1,7 mg/MJ voor een zwangere vrouw of een man van 18 jaar en ouder.

 

Vitamine B12 (cobalamine) draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, maar ook aan de werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Ze helpt vermoeidheid te bestrijden en speelt een rol in het proces van celdeling. De voornaamste bronnen in voeding zijn kalfs-, lams- en gevogeltelever, varkensnier, runderhart, konijn, schaal- en schelpdieren, tonijn, haring, sardines...

 

Tenslotte heeft vitamine B9 (foliumzuur) een apart statuut. Op het vlak van de cellen draagt ze in het bijzonder bij aan de groei van maternale weefsels tijdens de zwangerschap en aan de vorming van bloed. Daarom moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd ervoor zorgen dat ze voldoende van deze vitamine binnenkrijgen, vaak via een supplement. Op het vlak van voeding kiest u best voor donkere bladgroenten (snijbiet, spinazie...) en zaden (maïs, kikkererwten...).6 Voor vrouwen die zwanger willen worden, wordt aanbevolen systematisch een supplement in te nemen tot de eerste twee maanden van de zwangerschap7.

Kostbare vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) staat zowat synoniem met energie en vitaliteit en is een bondgenoot tegen agressieve invloeden van buitenaf, aangezien ze bijdraagt tot een goede werking van het immuunsysteem. Ze heeft heel wat goeds te bieden. Ze helpt de vermoeidheid te bestrijden, de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress en bij de opname van ijzer. Ze is dus essentieel voor de goede werking van ons organisme.

Kies op uw bord voor fruit (zwarte bessen, kiwi, bessen, citrusvruchten) en groenten, vooral peterselie en rode paprika.8 De gemiddelde voedingsbehoefte verschilt naargelang de verschillende bevolkingsgroepen: van 15 mg/dag voor een kind van 1 tot 3 jaar tot 140 mg/dag voor een vrouw die borstvoeding geeft. Er worden zelden tekorten vastgesteld, maar als ze zich voordoen is het bij een weinig gevarieerde voeding die te veel zetmeel en voedingsmiddelen uit blik bevat.9

Magnesium: een reflex qua mineralen wat vermoeidheid betreft

Magnesium speelt een rol in de werking van meer dan 300 enzymen, eiwitten die zich in het hart van onze cellen bevinden. Dit mineraal helpt om vermoeidheid tegen te gaan, voor een normale stofwisseling maar ook bij de werking van het zenuwstelsel en van de spierfuncties. Magnesium helpt ook bij het behoud van botten en tanden en speelt een rol in het celdelingsproces. U treft het vooral aan in oliehoudende zaden, chocola, koffie, volkoren granen, weekdieren en schaaldieren en bepaalde soorten mineraalwater.10

Vermoeidheid: het belang van geïndividualiseerde begeleiding

We hebben allemaal in verschillende mate in bepaalde perioden te maken met fysieke of mentale vermoeidheid. Om vermoeidheid goed te begrijpen is begeleiding en raad van een gezondheidswerker van essentieel belang. Er zijn veel oplossingen, te beginnen met wat we eten.

 

Het doel van micronutritie is om fouten in onze voeding op te sporen die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals vermoeidheid. Naast de vragen die gesteld worden door de gezondheidswerker, is micronutritie ook gebaseerd op het invullen van vragenlijsten en gerichte biologische tests. Afhankelijk van de beschreven symptomen en de testresultaten is het dan de bedoeling om te bepalen of de voeding alleen het evenwicht kan herstellen. Als dit niet genoeg is om de tekorten aan te vullen, kan een supplement met micronutriënten worden overwogen, op een al even gepersonaliseerde manier.11

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.

Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.

Onze referenties

  1. https://www.e-cancer.fr/Dictionnaire/F/fatigue
  2. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et minéraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  3. Les secrets de la micronutrition. Dr Bertrand Guérineau. Albin Michel Editeur. 
  4. https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9raux
  5. https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9raux
  6. https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9raux
  7. Santé publique France. Je pense bébé. Je pense B9. La vitamine B9, le bon réflexe pour bien préparer votre grossesse. Mis à jour le 15 janvier 2024. 
  8. https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9aux
  9. Inserm, Besoins, carences et supplémentations en vitamines et minéraux : https://www.ipubli.inserm.fr/bitstream/handle/10608/190/?sequence=9
  10. https://www.anses.fr/fr/content/les-r%C3%A9f%C3%A9rences-nutritionnelles-en-vitamines-et-min%C3%A9raux
  11. Les secrets de la micronutrition. Dr Bertrand Guérineau. Albin Michel Editeur.