Vitamine B2 (riboflavine) en vitamine B3 (niacine) helpen om vermoeidheid tegen te gaan maar ook bij het behouden van een normaal werkende stofwisseling, het functioneren van het zenuwstelsel en het metabolisme van ijzer. Ze dragen ook bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Lever, melkproducten (kaas, melk en yoghurt) en eieren bevatten veel vitamine B2. De gemiddelde voedingsbehoefte verschilt naargelang de verschillende groepen van de populatie:4 van 0,5 mg/MJ voor een kind van 1 tot 3 jaar tot 1,7 mg/MJ voor een vrouw die borstvoeding geeft. Vitamine B3 is ook aanwezig in lever, vlees, vis, zeevruchten en volkoren graanproducten. De gemiddelde voedingsbehoefte is 1,3 mg/MJ.
Vitamine B5 (pantotheenzuur) wordt aangetroffen in vlees, brood, melk en andere melkproducten. Er is zelden5 een tekort aan. Dit is ook zo voor vitamine B8 (biotine). Vitamine B6 draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel, helpt vermoeidheid te bestrijden, rode bloedcellen te vormen en bij de werking van het immuunsysteem. Er zijn veel bronnen, zowel plantaardig (granen, bepaalde groenten (artisjokken, zoete aardappelen, aardappelen, etc.), fruit met uitzondering van citrusvruchten enz.) als dierlijk (rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, pluimvee en vis). De gemiddelde voedingsbehoefte verschilt naargelang de verschillende bevolkingsgroepen: van 0,5 mg/MJ voor een kind van 1 tot 3 jaar tot 1,7 mg/MJ voor een zwangere vrouw of een man van 18 jaar en ouder.
Vitamine B12 (cobalamine) draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, maar ook aan de werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Ze helpt vermoeidheid te bestrijden en speelt een rol in het proces van celdeling. De voornaamste bronnen in voeding zijn kalfs-, lams- en gevogeltelever, varkensnier, runderhart, konijn, schaal- en schelpdieren, tonijn, haring, sardines...
Tenslotte heeft vitamine B9 (foliumzuur) een apart statuut. Op het vlak van de cellen draagt ze in het bijzonder bij aan de groei van maternale weefsels tijdens de zwangerschap en aan de vorming van bloed. Daarom moeten vrouwen in de vruchtbare leeftijd ervoor zorgen dat ze voldoende van deze vitamine binnenkrijgen, vaak via een supplement. Op het vlak van voeding kiest u best voor donkere bladgroenten (snijbiet, spinazie...) en zaden (maïs, kikkererwten...).6 Voor vrouwen die zwanger willen worden, wordt aanbevolen systematisch een supplement in te nemen tot de eerste twee maanden van de zwangerschap7.
Kostbare vitamine C
Vitamine C (ascorbinezuur) staat zowat synoniem met energie en vitaliteit en is een bondgenoot tegen agressieve invloeden van buitenaf, aangezien ze bijdraagt tot een goede werking van het immuunsysteem. Ze heeft heel wat goeds te bieden. Ze helpt de vermoeidheid te bestrijden, de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress en bij de opname van ijzer. Ze is dus essentieel voor de goede werking van ons organisme.