Wanneer stress en werk ons uitputten
De werksfeer kan, in meer of mindere mate, invloed hebben op ons energiepeil. Bij sommige beroepen, met ploegendienst bijvoorbeeld, kan dit leiden tot uitputting. Dit fenomeen, beter bekend als burn-out, of ook wel overspannenheid, leidt vaak tot zware vermoeidheid. Het is meestal het gevolg van langdurige stress of psychische spanning5.
Een andere, minder bekende oorzaak van vermoeidheid is professionele inactiviteit die wordt gekenmerkt door verveling ofwel bore-out. Dit kan een hoog stressniveau met zich meebrengen en mee aan de basis liggen van reactieve vermoeidheid.
Tot slot speelt ook de brown-out5, die eveneens wordt gekenmerkt door een vorm van lijden op het werk, een rol bij het fenomeen van reactieve vermoeidheid. Deze uitdrukking kan worden vertaald als een "spanningsdip". Het gaat om het signaal van een lage batterij, veroorzaakt door een verlies van betekenis op het werk en een compleet gebrek aan interesse voor het werk.
Te zware fysieke activiteit
Meestal treedt vermoeidheid op na een zware of te langdurige lichamelijke inspanning, bijvoorbeeld in het geval van overtraining6, of een verstoring van de energiebalans, net zoals dat het geval is bij een gebrek aan hydratatie bij warm weer. Anderzijds, en dit is minder gekend, kan ook een zittende levensstijl, met een vermindering van de spiermassa tot gevolg, verantwoordelijk zijn voor reactieve vermoeidheid.
Tabak en alcohol: triggers voor vermoeidheid
Alcohol verstoort het circadiaanse ritme en de continuïteit van de slaap. Hoewel alcohol bevorderlijk is om in slaap te vallen, is het tweede deel van de nacht meestal versnipperd, met heel wat periodes van ontwaken. Tot slot is het zo dat verslavingen aan psychoactieve producten zoals tabak doorgaans vermoeidheid bevorderen7.
Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen
Als we spreken over voeding, is het woord "vermoeidheid" eigenlijk heel vaak synoniem met "onevenwichten" in de voeding. Voedingsdeskundigen en diëtisten wijzen voornamelijk op tekorten aan ijzer of magnesium. Het eerste blijkt trouwens heel vaak een biologische oorzaak van lichamelijke vermoeidheid te zijn. IJzer in rode bloedcellen speelt namelijk een rol bij het transport van zuurstof naar de spieren.
Een tekort aan ijzer kan ook leiden tot mentale vermoeidheid omdat deze micronutriënt betrokken is bij de synthese van neurotransmitters: dopamine, serotonine en noradrenaline. Een ijzertekort vermindert dus het vermogen van het organisme om zich in te spannen en tast ook ons concentratievermogen aan8.
Hetzelfde geldt voor magnesium. Via complexe biologische processen levert dit oligo-element energie aan onze spieren.