Een zoekopdracht uitvoeren

Gezonde voeding en nutritie

Vetzuren: hoe kies ik best oliën?

Vetzuren van het type omega 3 en 6 worden vooral aangetroffen in plantaardige oliën en visoliën. Zowel in de voeding als bij supplementen is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde kwaliteitscriteria om een goede keuze te maken.

Een plantaardige olie bevat meer dan 99 % lipiden en heeft een energiewaarde van ongeveer 900 kcal. De samenstelling verschilt op het vlak van vetzuurgehalte.

 

Essentiële vetzuren van het type omega 3 en 6 worden door het organisme enkel via voeding verkregen, met name via plantaardige oliën. Door onze consumptie te variëren, kunnen we verschillende vetzuren op een evenwichtige manier innemen.

Waar treffen we omega 3, 6 en 9 aan?

Het is best om te kiezen voor plantaardige oliën met veel meervoudige onverzadigde en enkelvoudige onverzadigde vetzuren, namelijk oliën met veel omega 3:

Vetzuren Bronnen
Meervoudige onverzadigde vetzuren - omega 3

Vette vis (makreel, sardienen)

Koolzaadolie, huttentutolie, notenolie

Meervoudige onverzadigde vetzuren - omega 6 Maïs-, soja-, zonnebloem-, bernagie-, teunisbloemolie
Enkelvoudige onverzadigde vetzuren - omega 9 Olijf-, grondnoten-, soja-, sesam-, arganolie

De consumptie van sommige oliën dient echter beperkt te worden omdat ze teveel verzadigde vetten of transvetten bevatten.

Vetzuren Oliën
Verzadigde vetzuren Palmolie, kokosnootolie
Trans-vetzuren Gehydrogeneerde oliën

Opgelet met gehydrogeneerde oliën 

Gehydrogeneerde oliën bevatten trans-vetzuren. Die zijn van industriële afkomst en worden geproduceerd door hydrogenering van plantaardige oliën. Het doel is om voedingsmiddelen steviger en stabieler te maken en ervoor te zorgen dat ze minder snel ranzig worden.

 

Bij regelmatige consumptie van gehydrogeneerde oliën neemt het risico op cardiovasculaire aandoeningen toe.

Het belang van oliën met veel omega 3

Plantaardige oliën zijn de belangrijkste bronnen voor vetzuren voor het organisme. Het is dus goed om ze in evenwicht te brengen door zoveel mogelijk meervoudige onverzadigde vetzuren in te nemen, met name omega 3. Die spelen een rol bij vele functies van het organisme met name de hersenen, het hart of de ogen. Oliën die veel vetzuren bevatten, mogen niet verhit worden. Bakken en braden kan de eigenschappen van de oliën wijzigen.

Een evenwichtige consumptie van oliën in het dagelijkse leven:

  • Gebruik koolzaad-, huttentut- of notenolie om op smaak te brengen.
  • Gebruik zonnebloemolie met mate. Jarenlang hebben voedingsmiddelen met veel omega 6, zoals zonnebloem, soja en maïs, de voorkeur gekregen voor zowel menselijke als dierlijke consumptie. Dat verklaart waarom er vandaag de dag te veel omega 6 geconsumeerd wordt ten opzichte met omega 3. Deze twee vetzuren zijn essentieel, maar het is belangrijk een goed evenwicht te bewaren. 
  • Opmerking: Olijfolie kan bij het koken gebruikt worden. Koolzaadolie kan opgewarmd worden maar tot maximum 160°C. Walnootolie wordt enkel gebruikt om op smaak te brengen.

Waarom kan een supplement aangewezen zijn?

8 op 10 Belgen consumeren meer verzadigde vetzuren dan omega 3, 6 en 9.

 

Om aan deze specifieke behoefte te voldoen, kan het interessant zijn om een beroep te doen op voedingssupplementen die veel vetzuren bevatten. Deze supplementen op basis van vis- of plantaardige oliën zijn bedoeld voor kinderen of volwassen in een aantal gevallen zoals:

  • Om te zorgen voor een goed cardiovasculair functioneren
  • Om de cognitieve vermogens te verbeteren
  • Om het immuunsysteem te versterken
  • Om de menstruatiecyclus in evenwicht te brengen 
  • Bij huidproblemen
  • Bij onevenwichtige voeding of wanneer er geen vis gegeten wordt

Een arts of een professional met opleiding op het gebied van micronutritie kan uw inname beoordelen op basis van uw gezondheidstoestand en behoeften.

Voorkeur voor visoliën van goede kwaliteit

Vetzuren in de vorm van triglyceriden worden het best opgenomen. We treffen ze aan in wilde vis. Om visolie van een goede kwaliteit te verkrijgen, moeten de viszones zorgvuldig geselecteerd worden. Ze kunnen bijvoorbeeld geselecteerd worden in functie van de stromen die erdoor gaan. Hoe sterker de stromen, hoe beperkter het risico op vervuiling.

 

Om de zeebodem op een duurzame manier te respecteren, is het belangrijk om te kiezen voor olie die geproduceerd wordt via bijproducten van de visvangst, dus het hoofd, de huid of het kraakbeen. Het label Friends of the sea garandeert het gebruik van bijproducten van de visvangst en van vis uit duurzame en traceerbare hulpbronnen in de zee, gevist volgens methodes met respect voor de zeebodem.

 

Oliën van hoge zuiverheid en kwaliteit kunnen worden verkregen via verschillende zuiveringsprocessen, waaronder neutralisatie, ontkleuring, filtratie en ontgeuring van olie. Met het unieke stabiliseringsprocedé Quality Silver kunnen de oliën tegen oxidatie beschermd worden, bijvoorbeeld met toevoeging van bepaalde antioxidanten zoals rozemarijn of vitamine E.

 

Het label „Polluants non merci” is ook een bewijs van de grote zuiverheid van de geselecteerde visoliën, waarvan het gehalte aan verontreinigende stoffen op de grens van het aantoonbare ligt.

 

Deze verschillende procedés zorgen voor een hoog gehalte aan omega 3 en omega 6 in de oliën en een laag gehalte aan verzadigde vetzuren.

Belangrijke punten om te onthouden

  • Door onze consumptie van plantaardige oliën te variëren, kunnen we verschillende essentiële vetzuren, namelijk omega 3 en 6, op een evenwichtige manier innemen.
  • Koolzaad-, huttentut- en walnootolie krijgen de voorkeur om op smaak te brengen vanwege hun gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
  • Sommige labels garanderen dat visoliën van goede kwaliteit in voedingssupplementen gebruikt worden.

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.

Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.