Overslaan en naar de inhoud gaan

Uw darmmicrobiota onderhouden

Onze darmmicrobiota vormt zich vooral tijdens de eerste levensjaren. Daarna blijft hij vrij stabiel in ons volwassen leven maar kan sterk worden beïnvloed door onze levensstijl. 

Verschillende tekenen kunnen ons doen vermoeden dat hij onderhevig is aan agressies of storingen

Allereerst zijn er spijsverteringsstoornissen (buikpijn, ongemak, opgeblazen gevoel, spijsverteringsproblemen...) of infecties (infecties van keel, neus en oren, bronchopulmonale infecties, infecties van de urinewegen, vaginale infecties enz.), die direct verband houden met de functies van de spijsvertering/stofwisseling en het immuunsysteem van de microbiota. Er zijn nog vele andere tekenen aangezien de darmmicrobiota op meerdere manieren ons welzijn en onze gezondheidstoestand beïnvloeden denk aan: allergieën, angst, stemmingsstoornissen, slaapstoornissen, hoofdpijn enz.
 

Ontstekingen en dysbiose

We kunnen voortaan de mate van spijsverteringsontsteking meten door het meten van bepaalde markers en kunnen deze bovendien evalueren in pathologieën zoals Prikkelbare Darm Syndroom of IBD (chronische inflammatoire darmziekten).

We staan tevens aan het begin van het kunnen meten van de mate van dysbiose door het meten van bepaalde moleculen die door bacteriën worden aangemaakt, zoals kortketenige vetzuren die positieve effecten lijken te hebben op de gezondheid, of door het evalueren van het type bacterie dat het meest wordt aangetroffen in de microbiota, waarvan er sommige een positieve rol spelen, terwijl andere eerder “pro-inflammatoir” zijn.

Visuel Inflammation et dysbiose

De voornaamste factor in deze benadering is de voeding.

Het mediterraan dieet wordt al lange tijd erkend om zijn positieve effect op de gezondheid, maar onlangs werd bewezen dat het feitelijk alleen de vestiging van een gunstige darmflora bevordert. Vooral dankzij het hoge vezelgehalte (verse groenten en fruit, granen en peulvruchten) en prebiotische1 voedingsstoffen. 

Alimentation type méditérrannéen

Dit is niet alles. Ook al zijn we niet in staat alle potentieel schadelijke factoren voor onze microbiota te elimineren, bijvoorbeeld door middel van bepaalde geneesmiddelen die nodig zijn voor onze gezondheid, kunnen wij wel de mogelijkheid een aantal factoren te beheersen: chronische of slecht beheerde stress, gebrek aan slaap, verontreinigende lichaamsstoffen, gebruik van tabak, alcohol, drugs enz.
Studies tonen bovendien aan dat een lichamelijke activiteit de darmflora op een gunstige wijze kan moduleren. 

Ook kan het evenwicht van de darmflora worden gehandhaafd of hersteld door probiotica in te nemen. Verder onderzoek op dit gebied is noodzakelijk en steeds meer studies laten zien dat het innemen van probiotica of prebiotica een positieve impact kan hebben op bepaalde pathologieën: allergieën, prikkelbare darmsyndroom, verbetering van het immuunsysteem, preventie of behandeling van diarree, vooral bij zuigelingen, of in het kader van gebruik van antibiotica, het voorkomen van blaasontsteking of vaginale mycosen...

Bronnen :

  1. Prebiotica: niet-verteerbare bestanddelen die met hun stofwisseling door de darmbacteriën de samenstelling en/of activiteit van darmbacteriën wijzigen, met als gevolg een fysiologisch voordeel voor het lichaam.
  2. Probiotica: levende micro-organismen die een gunstig effect hebben op de gezondheid, wanneer zij in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.