De visie van PiLeJe: individualisering en medicalisering
Als pionier in de studie van melkfermenten ontwikkelt PiLeJe onderzoeks- en selectieprotocollen voor specifieke stammen.Jarenlang onderzoek naar melkfermenten heeft ertoe geleid dat PiLeJe een expertise heeft ontwikkeld in het selecteren en ontwerpen van een relevante formulering die de gekozen componenten op het gewenste niveau in het lichaam aflevert.
Melkzuurbacteriën zijn levende micro-organismen en daarom kwetsbaar. Om effectief te zijn, moeten ze bewaard en intact, in de juiste concentratie, naar hun plaats van werking in het lichaam gebracht worden.
Elke fase in de productie van een voedingssupplement dat melkzuurbacteriën bevat, tot de afgifte ervan op het gewenste niveau in het lichaam, moet streng gecontroleerd worden om de doeltreffendheid ervan te garanderen.

Individualisering van stammen
De overgrote meerderheid van de melkfermenten die gebruikt worden in voedingssupplementen behoren tot de geslachten Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus en Lactococcus.
Binnen elk van deze groepen zijn er duizenden soorten, die elk duizenden verschillende stammen bevatten.

Elk van deze stammen is gekoppeld aan zijn eigen specifieke kweekomstandigheden (temperatuur, pH, kweekmedium, enz.). Met andere woorden, de eigenschappen van een bepaalde stam kunnen niet geëxtrapoleerd worden naar andere stammen van dezelfde soort.
Daarom is het zo belangrijk en noodzakelijk om een rigoureuze analyse uit te voeren van de verschillende stammen die waarschijnlijk gebruikt zullen worden in een formulering en alleen de meest relevante te selecteren, in termen van levensvatbaarheid/resistentie.
Delaatstefase, die essentieel is voor het belang van het eindproduct, is de keuze van de doseringsvorm. Deze moet aangepast zijn om de componenten naar hun doel te brengen: maag, darm of dikke darm. De overlevingscapaciteit van melkfermenten in het spijsverteringskanaal is zeer variabel.
Bij gebrek aan een oordeelkundig gekozen galenische formulering kan de beste formule nutteloos zijn als ze niet vrijkomt waar ze nodig is.
De inzet van PiLeJe
De huidige kennis van melkzuurfermenten betekent dat we een aantal essentiële kwaliteitscriteria moeten beheersen
- strenge selectie van bacteriestammen
- controle van het kweekmedium en de productieomstandigheden om deze stammen in leven te houden en dus waarschijnlijk actief;
- controle van de hulpstoffen en andere bestanddelen van de formule om ervoor te zorgen dat ze niet schadelijk zijn voor de stammen;
- de keuze van een galenische formule die deze stammen stabiel en functioneel kan houden in de tijd, tot het gewenste niveau in het lichaam.