fbpx PiLeJe | Microbiota expertise: Nieuwe mogelijkheden en nieuwe uitdagingen Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe mogelijkheden en nieuwe uitdagingen

Een van de huidige onderzoeksgebieden van probiotica heeft betrekking op kankeronderzoek en met name immunotherapie1. Het is reeds algemeen bekend dat de effectiviteit van immunotherapie afhankelijk is van het profiel van de darmflora van de patiënt.

Dit opent grote perspectieven om het verband tussen de darmflora van een individu en de effectiviteit van bepaalde therapieën verder te onderzoeken.

Een ander onderzoeksgebied is de mogelijkheid om bepaalde ziekten te genezen door het wijzigen van de darmflora. Het is immers bewezen dat de darmmicrobiota een impact heeft bij bepaalde ziekten: obesitas, autisme, metabool syndroom, atopische huidontsteking, diabetes, chronisch inflammatoire darmziekten (IBD).......

Er is nog veel onderzoek nodig om de verbanden te begrijpen tussen darmdysbiose en deze ziekten en de mogelijke impact van probiotica op dit gebied. Dierproeven hebben nu echter aangetoond dat sommige van deze ziekten kunnen worden genezen door de darmflora te wijzigen c.q. te optimaliseren. 

Deze studies worden ook verricht voor de huidmicrobiota

Net zoals dysbiose in de spijsvertering kan leiden tot darmziekten, maar ook tot obesitas en stofwisselingsstoornissen, kan huiddysbiose leiden tot de ontwikkeling van huidziekten zoals acne of atopische huidontsteking. 

Verder worden er ook andere microbiota onderzocht, zoals die van de oogbol of de longen.

Visuel microbiotes cutanés

1. Immunotherapie: behandeling die niet rechtstreeks invloed heeft op de kankercellen, maar die is gericht is op het immuunsysteem van het lichaam om het te helpen de kankercellen te bestrijden.

Bronnen :