Overslaan en naar de inhoud gaan
Terug naar het thema Spijsvertering

Ontgifting: Gebruiksaanwijzing

Ontgifting: wanneer en hoe? Ontdek de symptomen die een behoefte aan ontgifting kunnen aantonen en oplossingen kunnen voorstellen, zoals met name fytotherapie.

Ontgifting, in welke gevallen en waarom?

Chronische vermoeidheid, slechte adem, misselijkheid, bleke kleur... Dit zijn enkele symptomen die erop kunnen wijzen dat de lever moet worden ontgift.

De redenen verschillen per individu waarom de lever soms overwerkt is. Gebruik van tabak, alcohol en/of medicijnen verstoort het natuurlijke vermogen van de lever om ons lichaam te ontgiften, evenals bij een ontstekings- of infectieus syndroom. Ook kunnen spijsverteringsstoornissen en genetische polymorfismen de ontgiftingscapaciteit van de lever overstijgen.

In zijn boek "Les secrets de la micronutrition" definieert Dr. B. Guérineau ontgifting als een "natuurlijke methode om de functies te beschermen die helpt schadelijke giftstoffen uit cellen en weefsels te verwijderen, zodat de normale functies kunnen worden hersteld."
Deze giftstoffen, die ook wel xenobiotica worden genoemd, worden voornamelijk door de lever geëlimineerd, maar ook via de darmen, de galblaas, de nieren, de longen en de huid.
Xenobiotica zijn potentieel toxische moleculen die het lichaam als vreemd beschouwd en afkomstig zijn van bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen, met name antibiotica.

Voor de juiste eliminatie ervan moeten de liposoluble (in vet oplosbare) xenobiotica hydrosoluble (in water oplosbaar) worden. Bij deze transformatie speelt de lever een belangrijke, aangezien levercellen (hepatocyten) de nodige enzymen bevatten.

Ontgifting in welke gevallen en waarom

Er zijn drie opeenvolgende fasen in het ontgiftingsproces van de lever:

  1. Cytochroom P450-enzymen neutraliseren bepaalde giftstoffen die rechtstreeks kunnen worden geëlimineerd. De andere giftstoffen worden omgezet in een tussenvorm.
  2. De productie van vrije radicalen zuivert de omgezette giftstoffen en de vrije radicalen worden op hun beurt geneutraliseerd door een goede inname van antioxidanten (glutathion is de belangrijkste antioxidant voor de lever)
  3. Nadat de getransformeerde moleculen in water oplosbaar zijn, zullen zij door actieve transporters worden afgevoerd. Het elimineren gebeurt voornamelijk via de nieren en vervolgens via de urine. Afhankelijk van de aard van de moleculen zullen deze ook worden afgevoerd door de gal via de stoelgang, de uitgeademde lucht of transpiratie. 

 Hoe kan ontgifting worden bevorderd?

Voor het verbeteren van de leverfuncties dient de voorkeur worden gegeven aan verschillende voedingsmiddelen en gedragingen.

Water

Dagelijks (minstens 1,5 liter) water drinken is noodzakelijk voor de goede werking van de nieren en bevordert de afvoer. Naast bronwater dat koud of als kruidenthee kan worden gedronken, dient de voorkeur te worden gegeven aan vochtafdrijvende voedingsmiddelen zoals komkommers, meloen, andijvie of sla.

Article Détoxication : Eau

Ontgiftende voedingsmiddelen

Voor een efficiënte werking van de leverenzymen en het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam dient de voorkeur te worden gegeven aan biologisch geteelde voedingsmiddelen die rijk zijn aan glucosinolaten. Koolzaad, witte mosterd en verschillende soorten kolen of radijzen hebben een interessant glucosinolaatgehalte. Glucosinolaten geven deze voedingsmiddelen hun bittere of scherpe smaak en spelen een rol bij het ontgiften door het stimuleren van bepaalde enzymen.

Gemiddeld glucosinolaatgehalte

(eetbare delen)

Gehalte (mg/g)
Spruitjes 1,50 - 2
Bloemkool 0,50
Broccoli 0,70
Koolraap 0,2 - 0,6
Rutabaga 0,2 - 5,6
Koolzaad 21,8 - 51,6
Witte mosterd 61,1
Radijs 0,4 - 21,8
Rode kool 0,1 - 1,2
Witte kool 0,08 - 1

Ontgiftende planten 

De lever is een essentieel orgaan voor het functioneren van het lichaam.

Het gebruik van kruiden om de fysiologische functies te steunen bij een overbelaste lever is een uitstekende oplossing.

Kies de planten aan de hand van de gewenste actie:

  • rozemarijn, artisjok en zwarte radijs om de lever te ontgiften en de afvoer te versnellen,
  • desmodium om de lever te beschermen,
  • mariadistel om de lever te stimuleren en te regenereren.

Gedragingen

Om ontgifting te bevorderen is een gezonde levensstijl nodig: geef hierbij de voorkeur aan een eenvoudige en natuurlijke voeding, beperk excessen (verzadigde vetten en alcohol), doe aan lichaamsbeweging.

Hoe kan blootstelling aan xenobiotica worden beperkt?

Om contact met gifstoffen zoveel mogelijk te beperken is het beter de oorsprong van de vervuilende stoffen te kennen om ze te vermijden. Als activiteit buiten wordt wandelen aanbevolen, zo ver mogelijk van verkeerswegen. Binnen dienen de vertrekken minstens tien dagen per dag te worden gelucht om blootstelling te beperken. Beperkt onderhoud van verwarmingsapparatuur kan mogelijk leiden tot blootstelling aan koolmonoxide. Ook wordt aanbevolen onderhoudsproducten aan te schaffen die weinig chemicaliën bevatten.

Wist u dit?

Grapefruitsap bevat stoffen die enzymen verlammen die betrokken zijn bij de eerste metaboliseringfase van vele geneesmiddelen (intestinaal CYP3A4). Door de eliminatie van geneesmiddelen te vertragen bevordert grapefruitsap de aanwezigheid van deze middelen in het lichaam, wat tot ongewenste effecten kan leiden: overdosering, niertoxiciteit, afbraak van spiercellen enz.

In geval van symptomen of voor nadere informatie over ontgifting is het beter een arts om advies te vragen. Een specialist kan u namelijk een gepersonaliseerde en aangepaste ontgifting aanbevelen.

Who can give you advice ?

Who can give you advice ?

Vind een gezondheidswerker bij u in de buurt voor advies. Advies ontvangen