Overslaan en naar de inhoud gaan
Rire Stress
Terug naar het thema Slaap

Lachen, een bondgenoot tegen angst en stress

Professor Gérard Ostermann – Psychotherapeut-analist, internist.

Lachen doet deugd. Waarom?

Om de toon te zetten, wil ik graag iemand citeren die Eubie Blake heet en die het volgende geschreven heeft: "Als ik geweten had dat ik zo lang zou leven, zou ik meer aandacht besteed hebben aan mijn gezondheid." En hij is gestorven op 100-jarige leeftijd! Ongelooflijk! Wat ik wil zeggen is dat lachen een beetje zoals goede en slechte cholesterol is. Met andere woorden, er is goed lachen, in tegenstelling tot slecht lachen. Een goede lach is er een die geen schade berokkent, die heilzaam is. En op een bepaalde manier lachen is een beetje zoals psychologisch kietelen of fysisch kietelen, m.a.w. het is een vorm van communicatie.

Wat zijn de weldadige effecten van lachen voor ons lichaam?

Het is zo dat de lach met het lichaam verbonden is. Het is het lichaam dat lacht. En het lichaam dat doet lachen. Tenslotte hebben alle evolutietheorieën aangetoond dat alles wat het lichaam voortbrengt ergens toe dient. De schokkerige ademhaling bij het lachen is een soort van massage en ontspanning van de omgevende spieren. En wanneer we schateren, kunnen we zo 600 verschillende spieren van het gezicht tot de benen ontspannen en gebruiken. Wanneer wij normaal ademen, gebruiken we ongeveer een halve liter lucht. Wanneer we hard lachen, gebruiken we ongeveer 2,5 liter. Veel meer dus. En dat reinigt de longen, de bronchiën. Dat kan zelfs een astma-aanval verlichten of emfyseem verbeteren. Dat is toch opmerkelijk. En al die zuurstof is ook heel goed op cardiovasculair niveau bijvoorbeeld.

 

Heeft het lachen een impact op stress, angst of depressie?

Ik zeg niet dat lachen depressie geneest. Maar wat zeker is en wat aangetoond is, is dat wanneer mensen lachen of de neiging hebben om te lachen, of mensen die vaak lachen bijvoorbeeld, ze minder geneigd zijn om depressies mee te maken. Ik merk terloops op dat er 50 jaar geleden redelijk ernstige studies uitgevoerd zijn die dit aantonen. Toen lachten we nog veel meer dan nu. Misschien heeft het met de pandemie te maken, of iets anders? Wat zeker is, is dat het juist is dat de lach op een bepaalde manier stress en depressie verjaagt via mechanismen die te maken hebben met neurotransmitters die wij aanmaken, met name acetylcholine, dopamine en tenslotte ook serotonine wat de neurotransmitter van het zen-zijn is. Dat werkt dus in op al die parameters, op de micro-omgeving van onze hersenen. Een karikaturaal voorbeeld is de pijn bijvoorbeeld. Wel, lachen verlicht de pijn. Waarom? Omdat het een echte endorfinepomp is en als we meer dan tien minuten lachen, dan verlichten we de perceptie van pijn aanzienlijk.

 

Is het waar dat lachen ons immuunsysteem versterkt?

Ja, dit is echt zo en het is ook bewezen; door verschillende mechanismen trouwens. Lachen vermindert de cortisol, die een beetje een nadelig effect heeft op onze weerstand. Zoals we net vermeld hebben, geeft lachen plezier, vooral dankzij de dopamine. Dat verhoogt dan weer de aanmaak van immunoglobulinen die zich dan doeltreffend kunnen richten op virussen en bacteriën (cf. pandemie). Tegelijkertijd kan het lachen cytotoxische T lymfocyten stimuleren, d.w.z. doeltreffend optreden tegen kankercellen. Er zijn dus veel redenen die verklaren waarom het stimuleren van de immuniteit door het lachen helemaal geen fictie is. Het is echt zo.

 

Welken effecten heeft het lachen op de slaap?

Die vloeien voort uit wat al gezegd is. Aangezien het lachen ontspannend werkt, we onze innerlijk spanning kunnen laten gaan, de aanmaak van serotonine, die vaak op een laag pitje staat omdat we angstig zijn, gestimuleerd wordt, hebben we 's avonds plezier en contact met de lach. Dit helpt ons sneller in Morpheus' armen te liggen.

 

Het laatste woord

Na dit snelle overzicht van de weldadige effecten van lachen op het organisme op korte en lange termijn, wil ik eraan herinneren dat de eerste deugd van de lach is om plezier te geven. Er is een soort medeplichtigheid tussen onszelf en de context, auditief of visueel, die innerlijke vreugde in het leven brengt.

Lees meer
Who can give you advice ?

Who can give you advice ?

Vind een gezondheidswerker bij u in de buurt voor advies. Advies ontvangen