Een zoekopdracht uitvoeren

melkzuurferment

Wat is een melkfermenten?

De darmmicrobiota herbergt een groot aantal micro-organismen, met tussen de 800 en 1000 aanwezige bacteriesoorten. Deze bacteriën zijn betrokken bij veel lichaamsfuncties.

Bacteriestammen, ook wel melkfermenten genoemd, worden al vele jaren door de wetenschap bestudeerd. 

Een verscheidenheid aan stammen

Bacteriën worden ingedeeld in 4 verschillende geslachten (Lactobacillen, Bifidobacteriën, Streptococcen, Lactococcen), wat duizenden soorten en honderdduizenden, zo niet meer, verschillende stammen oplevert. Lactobacillen en bifidobacteriën behoren tot de meest gebruikte in de ontwikkeling van voedingssupplementen.

Lactobacillen

Het geslacht Lactobacillus werd voor het eerst beschreven in 1901. De classificatie evolueerde in 2020 om het genus Lactobacillus beter te organiseren. Sommige namen zijn ook veranderd:

  • Lactobacillus Rhamnosus > Lacticaseibacillus rhamnosus
  • Lactobacillus plantarum > Lactiplantibacillus plantarum

Lactobacillen komen voor in zuivelproducten en gefermenteerde producten zoals zuurkool en miso.

Hier zijn de bekendste lactobacillen:

  • Lacticaseibacillus rhamnosus
  • Lactobacillus casei / paracasei
  • Lactobacillus salivarius
  • Lactobacillus helveticus
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus fermentum

Bifidobacteriën

Bifidobacteriën zijn grotendeels dominant in de microbiota van zuigelingen. Borstvoeding stimuleert de inplanting van bifidobacteriën. Ze zijn over het algemeen aanwezig in het spijsverteringskanaal. Het aantal bifidobacteriën verandert gedurende het hele leven.

Waar kan ik melkzuurfermenten vinden?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan melkfermenten zijn gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, miso en bepaalde kazen. Er zijn ook interessante voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan prebiotica, stoffen die de bacteriën voeden die al in het lichaam aanwezig zijn. Dit geldt met name voor vezelrijke voedingsmiddelen zoals fruit en groenten of volkoren graanproducten.

 

Ontdek voeding rijk aan prebiotica

Hoe worden supplementen op basis van melkfermenten of bacteriestammen geproduceerd?

Melkzuurfermenten moeten aan een aantal criteria voldoen:

  • De stammen moeten duidelijk en betrouwbaar geïdentificeerd zijn. Ze mogen niet genetisch geëvolueerd zijn sinds de datum van hun isolatie (niet-genetisch gemodificeerde stammen).
  • Stabiliteit: stammen zijn kwetsbaar. Er moeten talrijke tests worden uitgevoerd in de hele productieketen om te garanderen dat ze correct worden gedoseerd volgens de aanbevolen dagelijkse consumptie.
  • Gastroweerstand: ze moeten bestand zijn tegen de belasting van het spijsverteringskanaal bij inname.
  • Adhesie: het vermogen van de stammen om zich te hechten aan slijmvliescellen moet gevalideerd worden door tests op menselijke cellen.

Alle stammen hebben hun eigen specifieke eigenschappen op het gebied van kweekomstandigheden, levensvatbaarheid, stabiliteit en adhesievermogen. Deze verschillende criteria bepalen hun selectie voor de ontwikkeling van een voedingssupplement.

Wanneer moeten melkfermenten worden gebruikt als voedingssupplement?

Naast een dieet rijk aan melkfermenten en prebiotica kan het de moeite waard zijn om supplementen te nemen. We raden aan om ze over een periode van minstens een maand in te nemen, bij voorkeur 's ochtends voor de maaltijd, voor een optimale opname in het lichaam.