Een zoekopdracht uitvoeren

Kernbegrippen – Micronutritie

Vitamine E

Vitamine E helpt bij de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

De voornaamste biologische functies van vitamine E

Vitamine E* helpt bij de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress, d.w.z. tegen aanvallen op de cellen door deeltjes die reactieve zuurstofdeeltjes genoemd worden en die voortdurend door het organisme aangemaakt worden. Vitamine E heeft een antioxiderende werking, wat betekent dat het deze deeltjes neutraliseert en zo antioxidatieve stress beperkt die veroudering veroorzaakt en een rol zou spelen bij talrijke ziektes zoals cardiovasculaire ziektes en kanker

 

*Resultaten van wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd voor gezondheidsclaims door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Europese Commissie, 2016). Gezondheidsclaim: een claim die stelt, de indruk wekt of impliceert dat er een verband bestaat tussen een categorie levensmiddelen, een levensmiddel of een van de bestanddelen daarvan en gezondheid.

Voedingsreferenties

Vitamine E verwijst naar vier tocoferolen (alfa-tocoferol, bèta-tocoferol, delta-tocoferol en gamma-tocoferol) en vier tocotriënolen (alfa-tocotriënol, bèta-tocotriënol, delta-tocotriënol en gamma-tocotriënol).

De voedingsreferentie van Anses is voldoende inname:

Voor kinderen wordt de voldoende inname lager ingeschat dan voor volwassenen en neemt die met de leeftijd toe. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hebben geen verhoogde behoefte aan vitamine E.

 

Voldoende inname is de gemiddelde inname van een bevolking of bevolkingsgroep waarvan de voedingsstatus toereikend wordt geacht.

Bronnen en inname van vitamine E

De voornaamste bronnen van vitamine E in voeding zijn plantaardige oliën en dopvruchten.

 

VOEDING GEHALTE aan vitamine E (μg/100 g)
Tarwekiemolie 149
Zonnebloemolie 58,3
Hazelnotenolie 28,6
Amandelen 23,8
Olijfolie 21,7
Pijnboompitten 8,47
Pindakaas 6,9

 

Meer informatie over welke andere voedingsmiddelen vitamine E bevatten, vindt u op de website van het ANSES.

Tekort en teveel aan vitamine D

In geïndustrialiseerde landen is een tekort zeldzaam. Een tekort is voornamelijk te wijten aan slechte absorptie van lipiden en kan leiden tot hemolytische anemie (vernietiging van rode bloedcellen) en niet-specifieke neurologische stoornissen.

 

Hoge doses vitamine E zijn niet schadelijk, maar supplementen kunnen het antistollende effect van bepaalde medicijnen versterken.

 

Gebrek: Dit begrip verwijst naar tekort met duidelijke klinische aanwijzingen. (Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit 2000)

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.

Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.

Referenties

  1. Anses (2016), Update van het nationale voedings- en gezondheidsprogramma: Bepaling van voedingsreferenties. Verslagen gebaseerd op collectieve expertise. Wetenschappelijke editie. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2012SA0103Ra-2.pdf, geraadpleegd op 11 september 2018.
  2. Anses (2017) Tabel met voedingswaarden Ciqual 2017. https://ciqual.anses.fr, geraadpleegd op 14 september 2018.
  3. EFSA (2015) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on dietary Reference Values for vitamin E as α-tocopherol. The EFSA journal 13(7): 4149. file:///C:/Users/claudebl/Downloads/%2528NDA%2529-2015-EFSA_Journal.pdf, geraadpleegd op 14 september 2018.
  4. European Commission (2016) EU Register on nutrition and health claims: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search, geraadpleegd op 14 september 2018.
  5. Ministère de l’Emploi et de la Solidarité (2000) [(Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit] Pour une politique nutritionnelle de santé publique en France. Enjeux et propositions. http://www.ladocumentationfrancaise.fr/var/storage/rapports-publics/004001493.pdf, geraadpleegd op 5 september 2018.