Een zoekopdracht uitvoeren

Vitamine D

Vitamine D3: een essentiële rol voor het organisme

Vitamine D is essentieel voor het goede functioneren van ons organisme, aangezien het een belangrijke rol speelt voor de kwaliteit van het bot- en spierweefsel en in de versterking van ons immuunsysteem.

Vitamine D verschilt van andere vitaminen, aangezien het zowel via de voeding ingenomen wordt als aangemaakt wordt door het organisme bij blootstelling aan de zon.

Wat zijn de positieve effecten van vitamine D3?

Vitamine D3 (cholecalciferol) speelt een essentiële rol op twee gebieden:

  • Metabolisering van calcium in het organisme: essentieel voor de mineralisatie van botten en gewrichten, tandglazuur, enz.
  • Het immuunsysteem, waar deze vitamine een belangrijke rol speelt op verschillende niveaus.

Vitamine D draagt bij aan het behoud van normale botten. Ze speelt een belangrijke rol in het handhaven van de fosfo-calciumhomeostase en is essentieel voor de ontwikkeling en instandhouding van botmineralisatie.

 

Vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem.

 

Vele studies hebben de rol van vitamine D in de ingeboren en adaptatieve immuunrespons op virale en bacteriële infecties aangetoond.

Vitamine D-tekort: oorzaken en gevolgen

80% van de Fransen hebben een vitamine D-tekort1.

 

Verschillende leeftijdsgroepen lopen het risico op een vitamine D-tekort: pasgeboren baby's, zuigelingen, zwangere vrouwen en ouderen (vooral in zorginstellingen), die weinig worden blootgesteld aan de zon en/of een verhoogde behoefte hebben. Andere factoren kunnen leiden tot een tekort: sterke huidpigmentatie of specifieke diëten (geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten).

 

Een vitamine D-tekort kan door een aantal factoren worden veroorzaakt: gebrek aan aanmaak in de huid door te weinig blootstelling, overgewicht, te weinig sporten in de buitenlucht, te weinig inname via de voeding. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een verminderde botdichtheid, spiervermoeidheid en een hoger risico op diabetes. 

Wat is het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Vitamine D is aanwezig in twee vormen: vitamine D2 (ergocalciferol van plantaardige oorsprong) en vitamine D3 (cholecalciferol van dierlijke oorsprong). Natuurlijke vitamine D2 van plantaardige oorsprong wordt aangemaakt op basis van ergosterol (provitamine D). Natuurlijke vitamine D3 van dierlijke oorsprong wordt aangemaakt in de opper- en lederhuid onder invloed van UVB-stralen.

 

Deze vitamines worden als gelijkwaardig beschouwd. Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat vitamine D3 beter gemetaboliseerd wordt en daarom op een efficiëntere manier leidt tot de actieve vorm van vitamine D. In feite is vitamine D3 87% effectiever in het corrigeren en behouden van circulerende niveaus van 25(OH)D; dit leidt tot 3 keer meer vitamine D die wordt opgeslagen dan vitamine D2.2

Essentiële inname van vitamine D3 door blootstelling aan de zon

Het organisme maakt vitamine D3 aan in de huid bij blootstelling aan UVB-stralen. 

 

Voor een gezonde volwassene kan blootstelling aan de zon (zonder zonnebrandcrème) 80% tot 90% van de benodigde hoeveelheid vitamine D leveren, maar in Frankrijk vaak minder.3 Het organisme maakt vitamine D3 aan in de huid bij blootstelling aan UVB-stralen. Een eenvoudige blootstelling van de handen, onderarmen en het gezicht gedurende 10 tot 15 minuten tussen 11 en 14 uur, twee of drie keer per week, van maart-april tot oktober zou volstaan om aan een groot deel van de behoefte van een gezonde volwassene te voldoen. 

 

Op een breedtegraad als Frankrijk is het tussen november en februari echter bijna niet mogelijk om dit aan te maken. Het vermogen om vitamine D3 aan te maken neemt af bij ouderen (een persoon van 70 jaar maakt vier keer minder vitamine D aan dan een jong persoon), bij personen met een donkere huid (de donkere kleur werkt als een filter voor UVB-stralen), bij luchtvervuiling of bij bewolking. Wanneer u kleding aan heeft of zonnecrème gebruikt (factor hoger dan 15), wat noodzakelijk is om andere redenen, verhindert dit de aanmaak van vitamine D.

Waar treffen we vitamine D3 aan in onze voeding?

Voeding voorziet in vitamine D2 of ergocalciferol (van plantaardige oorsprong) en vitamine D3 of cholecalciferol (van dierlijke oorsprong). Er zijn erg weinig voedingsmiddelen die vitamine D2 bevatten. Er zijn meer bronnen van vitamine D3, voornamelijk vette vis.

 

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en dus verbonden aan het vetgehalte van voedingsmiddelen. Vitamine D is hittebestendig tot 180°C bij een normale kooktijd.

 

De belangrijkste bronnen van vitamine D voor de Franse bevolking zijn:

  • vis (31% van de inname bij kinderen en 38% bij volwassenen)
  • eieren (9% van de inname bij kinderen en 10% bij volwassenen)
  • kaas (7% van de inname bij kinderen en 8% bij volwassenen) (Afssa, 2009)

Moeten we een vitamine D3-supplement innemen?

Het is mogelijk om voldoende vitamine D aan te maken door blootstelling aan de zon, door buiten fysieke activiteiten uit te oefenen en ervoor te zorgen dat u voeding met veel vitamine D consumeert.

 

Voor bepaalde bevolkingsgroepen kan het interessant zijn om een supplement vitamine D3 in te nemen, waarbij de dosering afhankelijk is van het individu.

 

Er zijn verschillende formaten om de inname en opname van vitamine D3 te vergemakkelijken: druppelflacons, sprays en capsules. De meeste voedingssupplementen worden geformuleerd op basis van vitamine D in de vorm van D3 of cholecalciferol in combinatie met olie (koolzaadolie of visolie bijvoorbeeld).

 

Recente gegevens suggereren dat het gebruik van minder hoge, dagelijkse dosissen vitamine D in plaats van hoge dosissen die slechts af en toe ingenomen worden de voorkeur geniet om de niet-specifieke immuniteit te optimaliseren.4

 

Meer informatie over de nodige hoeveelheid vitamine D voor verschillende bevolkingsgroepen.

Wist u dat?

De dosering van vitamine D is vaak aangeduid in IU (International Unit, oftewel internationale eenheden) in plaats van microgrammen (μg). 1 μg (1 miljoenste van een gram) komt overeen met 40 IU.

Afhankelijk van uw fysiologische toestand en uw behoeften kan uw zorgverlener u advies geven bij de keuze van uw supplement.

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.

Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.

Referenties

  1. Stand van zaken voor vitamine D in de volwassen bevolking in Frankrijk, ENNS, 2006-2207
  2. Zdrenghea et al., 2016
  3. Landrier 2014
  4. (Gois et al, 2017).