Vitamine C
Vitamine C helpt bij de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress en helpt bij de normale werking van zenuwstelsel en het immuunsysteem.

De voornaamste biologische functies van vitamine C
Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een in water oplosbare vitamine die een essentiële rol speelt bij stofwisselingsreacties zoals de synthese van steroïde hormonen, bijvoorbeeld cortisol en geslachtshormonen, bepaalde neurotransmitters zoals dopamine en adrenaline, en galzuren uit cholesterol.
Vitamine C* is betrokken bij de synthese van collageen, dat essentieel is voor de normale structuur van vele weefsels zoals botten, kraakbeen, bloedvaten, huid, tandvlees en tanden.
Vitamine C helpt bij:
- de energiestofwisseling,
- het normaal functioneren van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.
- het normale psychologische functioneren,
- het verminderen van vermoeidheid en uitputting,
- de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.1
Vitamine C zorgt voor een betere opname van ijzer en helpt de beperkte vorm van vitamine E te regenereren.
*Resultaten van wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd voor gezondheidsclaims door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Europese Commissie, 2016). Gezondheidsclaim: een claim die stelt, de indruk wekt of impliceert dat er een verband bestaat tussen een categorie levensmiddelen, een levensmiddel of een van de bestanddelen daarvan en gezondheid.
1 Oxidatieve stress is een aanval op de cellen door deeltjes die reactieve zuurstofdeeltjes genoemd worden (zoals vrije radicalen) die voortdurend door het organisme aangemaakt worden. Vitamine C heeft een antioxiderende werking, wat betekent dat het deze deeltjes neutraliseert en zo anti-oxidatieve stress beperkt die veroudering veroorzaakt en een rol zou spelen bij talkrijke ziektes zoals cardiovasculaire ziektes en kanker.
Voedingsreferenties
Voedingsreferenties voor de bevolkingsgroepen:

Rokers hebben een grotere behoefte en worden aangeraden om 120 tot 150 mg vitamine C per dag in te nemen.
De voedingsreferentie voor de bevolkingsgroepen vastgelegd door de Europese autoriteit voor de voedselveiligheid (EFSA) en/of door het Franse agentschap voor voedselveiligheid, milieu en werk (ANSES) is de inname die de behoeften van bijna de hele onderzochte populatie dekt, zoals geschat op basis van experimentele gegevens. Dit komt overeen met de voormalige aanbevolen voedingsinname.
Bronnen en inname van vitamine C
Hoewel de meeste zoogdieren vitamine C kunnen aanmaken, heeft de mens tijdens de evolutie dit vermogen verloren. Het organisme is ook niet in staat om het voor lange tijd op te slaan en moet het dus elke dag uit voedingsmiddelen halen.
90% van de ingenomen vitamine C wordt door de darm opgenomen maar boven de 180 mg vermindert de opname aangezien het mechanisme verzadigd raakt. Wij treffen vitamine C aan in citrusvruchten, rode vruchten, groenten, kool enzovoort.
Vitamine C is gevoelig voor warmte en dus voor het koken. Het is ook in water oplosbaar en kan dus gemakkelijk uit de voedingsmiddelen weglopen wanneer die in water bereid worden.
Hier vindt u voorbeelden van voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten:
VOEDING | GEHALTE aan vitamine C (μg/100 g) |
Guave | 228 |
Rauwe gele paprika | 184 |
Citroen | 129 |
Broccoli | 106 |
Kiwi | 92,7 |
Rode vruchten | 77,5 |
Pompelmoes | 40,9 |
Meer informatie over welke andere voedingsmiddelen vitamine C bevatten vindt u op de website van het ANSES.
Tekort en teveel aan vitamine D
Een normale bloedconcentratie van vitamine C ligt tussen 8 en 14 mg/L. Eenvoudige tekorten (bloedconcentratie tussen 2,5 mg/L en 8 mg/L) komen vaak voor en kunnen leiden tot verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid.
Een concentratie lager dan 2,5 mg/L is een tekort. Een tekort aan vitamine C (inname <10 mg/d gedurende enkele maanden) is de oorzaak van scheurbuik bij volwassenen, een aandoening die zich uit in oedeem en bloedingen, vooral in de mond en de botten. Hoewel het in geïndustrialiseerde landen als uitzonderlijk wordt beschouwd, zijn er onlangs in Frankrijk verschillende gevallen van scheurbuik bij volwassenen en kinderen gemeld. Deze bijna vergeten ziekte, die in verband wordt gebracht met de grote zee-expedities, is misschien niet zo ongewoon, vooral niet bij kansarme bevolkingsgroepen of mensen die speciale diëten volgen.
Boven 14 mg/L in het bloed wordt vitamine C uitgescheiden in de urine. Een langdurige inname van vitamine C van meer dan 1 g per dag kan echter leiden tot nierstenen, een risico op ijzerstapeling en spijsverteringsproblemen.
Gebrek: Dit begrip verwijst naar tekort met duidelijke klinische aanwijzingen.
Tekort: De term “tekort” wordt gebruikt voor tekorten die alleen biologisch geobjectiveerd kunnen worden door het gebruik van reservemarkers. Dit gaat niet gepaard met duidelijke specifieke klinische verschijnselen. (Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit 2000)
Wie kan u advies geven?
Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.
Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.
Referenties
- Anses (2016) vitamine C of ascorbinezuur. Online: https://www.anses.fr/fr/content/vitamine-c-ou-acide-ascorbique, geraadpleegd op 13 september 2018.
- Bioforma. Coördinatoren: Guilland JC et al. Les Vitamines cahier 41. Online: https://www.sjbm.fr/images/cahiers/2007-Bioforma-38-Les%20Vitamines.pdf, geraadpleegd op 11 september 2018.
- Bouarfa, Mehdi; Pensé-Lhéritier, Anne-Marie (2016) Conception des compléments alimentaires. Marché, développement, réglementation et efficacité. Parijs: Lavoisier-Tec & doc.
- EFSA (2013) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C.
- European Commission (2016) EU Register on nutrition and health claims, geraadpleegd op 10 september 2018.
- J.C Guilland, B. Lequeu, éds. (1992) Les vitamines: du nutriment au médicament. Cachan: Ed. médicales internationales.
- Haute Autorité de santé Dosage de la vitamine C dans le sang [Hoge Gezondheidsautoriteit. Dosering van vitamine C in het bloed]. Online: https://www.has-sante.fr/portail/upload/docs/application/pdf/2018-04/argumentaire_vitamine_c_vd.pdf, geraadpleegd op 13 september 2018.
- Le monde 9 september 2018 http://realitesbiomedicales.blog.lemonde.fr/2018/09/09/le-retour-du-scorbut-une-maladie-que-lon-croyait-disparue/, geraadpleegd op 14 september 2018.
- Martin, A.; Azais-Braesco, V.; Couet, C.; Cynober, L.; Gueguen, L.; Lairon, D. et al. (2001) Apports nutritionnels conseillés pour la population française. Paris, London, New York: Cnerna CNRS (Tec & Doc Lavoisier).
- Ministère de l’Emploi et de la Solidarité (2000) [(Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit] Pour une politique nutritionnelle de santé publique en France. Enjeux et propositions, geraadpleegd op 5 september 2018.