Een zoekopdracht uitvoeren

Kernbegrippen – Micronutritie

Selenium

Selenium speelt een rol bij het metabolisme van de hormonen van de schildklier en helpt bij de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

De voornaamste biologische functies van selenium

Selenium is een oligo-element dat een bestanddeel is van sommige eiwitten. Deze 'selenoproteïnen' zijn betrokken bij het metabolisme van schildklierhormonen en bij de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

 

Selenium* speelt ook een rol bij:

  • normale spermatogenese (spermaproductie),
  • het behoud van normaal haar en normale nagels,
  • de normale werking van het immuunsysteem en de schildklier,
  • en de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.1

*Resultaten van wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd voor gezondheidsclaims door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Europese Commissie, 2016). Gezondheidsclaim: een claim die stelt, de indruk wekt of impliceert dat er een verband bestaat tussen een categorie levensmiddelen, een levensmiddel of een van de bestanddelen daarvan en gezondheid.

1 Oxidatieve stress is een aanval op cellen door deeltjes die reactieve zuurstofdeeltjes genoemd worden (zoals vrije radicalen) en die voortdurend door het organisme aangemaakt worden. Oxidatieve stress veroorzaakt veroudering en zou een rol spelen bij talkrijke ziektes zoals cardiovasculaire ziektes en kanker.

Voedingsreferenties

De voedingsreferentie van Anses is voldoende inname:

Voldoende inname is de gemiddelde inname van een populatie of subgroep waarvoor de voedingsstatus voldoende wordt geacht.

 

Voor kinderen en jongeren van 1 tot 19 jaar wordt de voldoende inname lager ingeschat dan voor volwassenen en neemt die met de leeftijd toe (van 10 µg tot 70 µg). Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven hebben geen verhoogde behoefte aan selenium.

Bronnen van selenium in voeding

De belangrijkste bronnen van selenium in voeding zijn vis, schaaldieren, vlees, eieren en oliehoudende zaden (koolzaad, zonnebloem, grondnoten, soja, sesam, walnoten, amandelen, olijven, hazelnoten, enz.).

 

VOEDING GEHALTE aan selenium (μg/100 g)
Tonijn in eigen sap 305
Kabeljauw 1036
Koolvis 120
Paranoten 103
Eigeel 83,5
Konijn 73
Kalfslever 40

 

Meer informatie over welke andere voedingsmiddelen mangaan bevatten, vindt u op de website van het ANSES.

Tekort en teveel aan selenium

Een tekort aan selenium is zeldzaam. Mensen die lijden aan chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunnen erdoor getroffen zijn. Dit kan leiden tot cardiovasculaire problemen, verminderde immuniteit en mannelijke vruchtbaarheid, en een hogere incidentie van bepaalde kankers.

 

Bij een teveel kan seleniumvergiftiging leiden tot broos haar, brokkelige nagels met horizontale strepen, gemakkelijk geïnfecteerde huid, een zure adem en vermoeidheid.

 

Gebrek: Dit begrip verwijst naar tekort met duidelijke klinische aanwijzingen.

 

Tekort: De term “tekort” wordt gebruik voor tekorten die alleen biologisch geobjectiveerd kunnen worden door het gebruik van reservemarkers. Dit gaat niet gepaard met duidelijke specifieke klinische manifestaties. (Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit 2000)

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.

Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.

Referenties

  1. Anses (2016), Update van het Nationaal voedings- en gezondheidsprogramma: Bepaling van voedingsreferenties. Verslagen gebaseerd op collectieve expertise. Wetenschappelijke editie. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2012SA0103Ra-2.pdf, geraadpleegd op 14 september 2018.
  2. Anses (2017) Overzicht met de voedingswaarde van levensmiddelen van Ciqual. https://ciqual.anses.fr, geraadpleegd op 14 september 2018.
  3. Europese Commissie (2016) Resultaten van wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd voor gezondheidsclaims door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. EU Register on nutrition and health claims: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search, geraadpleegd op 14 september 2018.
  4. EFSA (2006) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. Edited by EFSA: EFSA, http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf, geraadpleegd op 14 september 2018.
  5. EFSA (2014) Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA); Scientific Opinion on Dietary Reference Values for selenium. The EFSA journal 12 (10): 3846. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3846, geraadpleegd op 14 september 2018.
  6. Vidal (2014) Selenium. EurekaSanté: https://eurekasante.vidal.fr/parapharmacie/complements-alimentaires/selenium.html, geraadpleegd op 14 september 2018.
  7. Ministère de l’Emploi et de la Solidarité (2000) [(Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit] Pour une politique nutritionnelle de santé publique en France. Enjeux et propositions. http://www.ladocumentationfrancaise.fr/var/storage/rapports-publics/004001493.pdf, geraadpleegd op 5 september 2018.