Een zoekopdracht uitvoeren

Kernbegrippen – Micronutritie

Mangaan

Mangaan draagt bij tot de instandhouding van botten, het normaal bindweefsel en een normaal energiemetabolisme.

De voornaamste biologische functies van mangaan

Mangaan is een oligo-element dat de component of activator is van talloze moleculen die betrokken zijn bij chemische reacties die cellen voorzien van de energie die ze nodig hebben, met name uit koolhydraten en vetten, maar ook bij de vorming van kraakbeen en botten, wondgenezing (regulering van de collageensynthese), de synthese van arginase, een enzym dat betrokken is bij de ureumcyclus (waardoor het lichaam ammoniak, dat neurotoxisch is, kan elimineren) en bescherming tegen antioxidanten.

 

Mangaan* speelt ook een rol bij:

  • de normale energiestofwisseling,
  • de instandhouding van botten en het normaal bindweefsel,
  • en de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.1

*Resultaten van wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd voor gezondheidsclaims door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Europese Commissie, 2016). Gezondheidsclaim: een claim die stelt, de indruk wekt of impliceert dat er een verband bestaat tussen een categorie levensmiddelen, een levensmiddel of een van de bestanddelen daarvan en gezondheid.

1 Oxidatieve stress is een aanval op cellen door deeltjes die reactieve zuurstofdeeltjes genoemd worden (zoals vrije radicalen) en die voortdurend door het organisme aangemaakt worden. Oxidatieve stress veroorzaakt veroudering en zou een rol spelen bij talkrijke ziektes zoals cardiovasculaire ziektes en kanker.

Voedingsreferenties

De voedingsreferentie van Anses is voldoende inname:

Voldoende inname is de gemiddelde inname van een populatie of subgroep waarvoor de voedingsstatus voldoende wordt geacht.

 

Voor kinderen van 1 tot 10 jaar liggen de waarden tussen 1 en 2 mg/dag. Voor kinderen en jongeren van 11 tot 17 jaar gaat de voldoende inname van 2 mg/dag tot een maximum van 5 mg/dag.

 

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen echter niet meer dan 5 mg mangaan per dag binnenkrijgen.

Bronnen van mangaan in voeding

De belangrijkste bronnen van mangaan in voeding zijn oliehoudende zaden (koolzaad, zonnebloem, grondnoten, soja, sesam, walnoten, amandelen, olijven, hazelnoten, enz.), week- en schaaldieren en chocolade.

 

VOEDING GEHALTE aan mangaan (μg/100 g)
Kurkuma 19,8
Rijstzemelen 14,2
Pijnboompitten 8,2
Pekannoten 4,27
Walnoten 2,9
Zwarte chocolade 1,39
Amandelen 1,39

 

Meer informatie over welke andere voedingsmiddelen mangaan bevatten, vindt u op de website van het ANSES.

 

Bij volwassenen is de opname van mangaan via de darm beperkt (lager dan 5%) en de biologische beschikbaarheid ervan kan verminderd worden door ijzer, calcium, polyfenolen en vezels.

Tekort aan mangaan

Een tekort aan mangaan, wat uitzonderlijk is, kan leiden tot groei- en stollingsstoornissen, huid-, nagel- en haarproblemen (waarbij de haren een roodachtige tint krijgen) en gewichtsverlies.

 

Gebrek: Dit begrip verwijst naar tekort met duidelijke klinische aanwijzingen.

 

Tekort: De term “tekort” wordt gebruik voor tekorten die alleen biologisch geobjectiveerd kunnen worden door het gebruik van reservemarkers. Dit gaat niet gepaard met duidelijke specifieke klinische manifestaties. (Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit 2000)

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.

Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.

Referenties

  1. (2001) Apports nutritionnels conseillés pour la population française. 3de editie.
  2. Anses (2016), Update van het Nationaal voedings- en gezondheidsprogramma: Bepaling van voedingsreferenties. Verslagen gebaseerd op collectieve expertise. Wetenschappelijke editie. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2012SA0103Ra-2.pdf, geraadpleegd op 14 september 2018.
  3. Anses (2017) Overzicht met de voedingswaarde van levensmiddelen van Ciqual. https://ciqual.anses.fr, geraadpleegd op 14 september 2018.
  4. Europese Commissie (2016) Resultaten van wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd voor gezondheidsclaims door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. EU Register on nutrition and health claims: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search, geraadpleegd op 14 september 2018.
  5. EFSA (2006) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. Edited by EFSA: EFSA, http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf, geraadpleegd op 14 september 2018.
  6. EFSA (2013a) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for manganese. In: EFSA Journal, vol. 11, n° 11, p. 329. DOI: 10.2903/j.efsa.2013.3419. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2013.3419 geraadpleegd op 24 september 2018.
  7. Vidal (2014) Mangaan EurekaSanté: https://eurekasante.vidal.fr/parapharmacie/complements-alimentaires/manganese.html, geraadpleegd op 14 september 2018.
  8. Ministère de l’Emploi et de la Solidarité (2000) [(Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit] Pour une politique nutritionnelle de santé publique en France. Enjeux et propositions. http://www.ladocumentationfrancaise.fr/var/storage/rapports-publics/004001493.pdf, geraadpleegd op 5 september 2018.