Een zoekopdracht uitvoeren

Kernbegrippen – Micronutritie

Koper

Koper draagt bij tot de instandhouding van normaal bindweefsel, een normaal energiemetabolisme en een normale werking van het zenuwstelsel.

De voornaamste biologische functies van koper

Koper is een oligo-element dat een bestanddeel is van veel enzymen. Koper speelt een rol bij de kwaliteit van het kraakbeen en de integriteit van het bindweefsel (weefsel dat de verschillende organen ondersteunt, verbindt of onderscheidt), botmineralisatie, regulatie van neurotransmitters, hartfunctie, immuunmechanismen en ijzermetabolisme. Ten slotte speelt koper een ambivalente rol in oxidatieve stress1: het draagt bij aan reacties die de concentratie van reactieve zuurstofspecies verlagen en de effecten ervan bestrijden, maar kan omgekeerd ook verantwoordelijk zijn voor de productie ervan.

 

Koper* speelt ook een rol bij:

  • het behoud van normaal bindweefsel,
  • de normale energiestofwisseling,
  • de normale werking van het zenuwstelsel,
  • de normale pigmentatie van het haar,
  • normaal transport van ijzer in het organisme,
  • de normale pigmentatie van de huid,
  • de normale werking van het immuunsysteem,
  • de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

*Resultaten van wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd voor gezondheidsclaims door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Europese Commissie, 2016). Gezondheidsclaim: een claim die stelt, de indruk wekt of impliceert dat er een verband bestaat tussen een categorie levensmiddelen, een levensmiddel of een van de bestanddelen daarvan en gezondheid.

1 Oxidatieve stress is een aanval op cellen door deeltjes die reactieve zuurstofdeeltjes' genoemd worden (zoals vrije radicalen) die voortdurend door het organisme aangemaakt worden. Oxidatieve stress veroorzaakt veroudering en zou een rol spelen bij talkrijke ziektes zoals cardiovasculaire ziektes en kanker.

Voedingsreferenties

De voedingsreferentie van Anses is voldoende inname:

De voedingsreferentie voor de populatie is de inname die de behoeften van bijna de hele onderzochte populatie dekt, zoals geschat op basis van experimentele gegevens. Dit komt overeen met de voormalige aanbevolen voedingsinname.

 

Voor kinderen wordt de voldoende inname lager ingeschat dan voor volwassenen en neemt die met de leeftijd toe. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, wordt een verhoging van 0,2 mg/dag aangeraden. (EFSA)

Bronnen van koper in voeding

De voornaamste bronnen van koper in voeding zijn orgaanvlees, schaal- en weekdieren en granen.

 

VOEDING GEHALTE aan koper (μg/100g)
Kalfslever 20
Lamslever 8,45
Pijninktvis 2,11
Krab 1,99
Zwarte chocolade 1,7
Lijnzaad 1,22
Boekweit 1,1

 

Meer informatie over welke andere voedingsmiddelen koper bevatten, vindt u op de website van het ANSES.

Tekort en teveel aan koper

Een tekort aan koper kan leiden tot bloedarmoede, broze botten, groeiachterstand en verhoogde vatbaarheid voor infecties.

 

De chronische inname van hoge dosissen koper kan leiden tot ernstige leverschade. Voor inname van een supplement op lange termijn met een dosis van 10 mg/dag werd geen nadelig effect gerapporteerd. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met lever- of nierproblemen mogen echter niet meer dan 3 mg koper per dag binnenkrijgen.

 

Gebrek: Dit begrip verwijst naar tekort met duidelijke klinische aanwijzingen.

 

Tekort: De term “tekort” wordt gebruik voor tekorten die alleen biologisch geobjectiveerd kunnen worden door het gebruik van reservemarkers. Dit gaat niet gepaard met duidelijke specifieke klinische manifestaties. (Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit 2000)

Wie kan u advies geven?

Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.

Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.

Referenties

  1. Anses (2016), Update van het Nationaal voedings- en gezondheidsprogramma: Bepaling van voedingsreferenties. Verslagen gebaseerd op collectieve expertise. Wetenschappelijke editie. https://www.anses.fr/fr/system/files/NUT2012SA0103Ra-2.pdf, geraadpleegd op 14 september 2018.
  2. Anses (2017) Overzicht met de voedingswaarde van levensmiddelen van Ciqual. https://ciqual.anses.fr, geraadpleegd op 14 september 2018.
  3. Europese Commissie (2016) Resultaten van wetenschappelijke evaluaties uitgevoerd voor gezondheidsclaims door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. EU Register on nutrition and health claims : https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search, geraadpleegd op 14 september 2018.
  4. EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for copper, http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/150629a%2C0.pdf geraadpleegd op 24 september 2018.
  5. EFSA (2006) Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. Edited by EFSA: EFSA, http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf, geraadpleegd op 14 september 2018.
  6. Vidal (2014) Koper EurekaSanté: https://eurekasante.vidal.fr/parapharmacie/complements-alimentaires/cuivre.html, geraadpleegd op 14 september 2018.
  7. Ministère de l’Emploi et de la Solidarité (2000) [(Ministerie van Werkgelegenheid en Solidariteit] Pour une politique nutritionnelle de santé publique en France. Enjeux et propositions. http://www.ladocumentationfrancaise.fr/var/storage/rapports-publics/004001493.pdf, geraadpleegd op 5 september 2018.