De darmen en de hersenen communiceren met elkaar via de nervi splanchnici (zenuwen van de ingewanden) en de nervus vagus (of zwervende zenuw), maar ook via het hormonaal systeem en het immuunsysteem. Studies hebben recent aangetoond dat de darmmicrobiota betrokken is bij deze interacties (1).
Aangezien voeding een invloed heeft op de darmmicrobiota, hebben de onderzoekers interesse voor de impact van een voeding met veel suiker en vet (Westers dieet) op de hersen-darm-as.
Het Westers dieet, voor of tegen?
Een dieet met veel suiker en vet zou een negatieve impact hebben op de cognitieve functies, en vooral op processen voor het leren en het onthouden. Verschillende studies hebben geheugenproblemen vastgesteld bij knaagdieren die gedurende 3 tot 9 dagen een Westers dieet aten in vergelijking met dieren die een evenwichtige voeding kregen (2).
Bovendien lijkt een Westers dieet bepaalde soorten bacteriën te stimuleren die in verband gebracht worden met neuro-inflammatoire ziekten en een vermindering van de cognitieve functies(3). Bij muizen die gedurende 6 weken een Westers dieet aten, ging een vermindering van Bacteriodetes en een toename van Firmicutes samen met weinig cognitieve flexibiliteit en geheugenproblemen (4). Een andere studie heeft ook een toename van Enterobacteriaceae aangetoond, bacteriën die in verband gebracht worden met ontsteking van de darm en de hersenen, bij ratten die gedurende 30 dagen een dieet met veel suiker aten (5).
De negatieve impact van een Westers dieet
Het Westers dieet wijzigt de samenstelling van de microbiota van de darmen en heeft daardoor een impact op de aanmaak van bepaalde molecules door bacteriën die zich in het organisme bevinden en ten grondslag liggen van neuro-inflammatoire ziekten. Het Westerse dieet wordt namelijk in verband gebracht met een vermindering van lactobacilli waardoor er minder korte-ketenvetzuren aangemaakt worden. Die staan bekend om hun neuroprotectieve werking (6). Onderzoekers hebben daarentegen een toename van de concentratie aan inflammatoire endotoxines vastgesteld die aangemaakt worden door de darmmicrobiota en in verband gebracht worden met neuro-inflammatie in de hippocampus bij muizen die 10 weken lang een Westers dieet gegeten hadden (7).
Deze gegevens tonen nog maar eens aan dat een Westers dieet nefaste gevolgen heeft voor het organisme. Overmatige consumptie van suiker en vet heeft een impact op de darmmicrobiota en dus ook op de hersen-darm-as en draagt bij tot neuro-inflammatie.
Het is echt geen geheim meer: "Uw gezondheid begint in uw bord!"
Belangrijke punten om te onthouden
Een dieet met veel suiker en vet zou een negatieve impact hebben op de cognitieve functies, en vooral op processen voor het leren en het onthouden.
Bovendien lijkt een Westers dieet bepaalde soorten bacteriën te stimuleren die in verband gebracht worden met neuro-inflammatoire ziekten en een vermindering van de cognitieve functies
Het Westerse dieet wijzigt de samenstelling van de darmmicrobiota en heeft daardoor een impact op de aanmaak van bepaalde molecules door bacteriën die zich in het organisme bevinden en ten grondslag liggen van neuro-inflammatoire ziekten. Het Westerse dieet wordt namelijk in verband gebracht met een vermindering van lactobacilli waardoor er minder korte-ketenvetzuren aangemaakt worden. Die staan bekend om hun neuroprotectieve werking
Overmatige consumptie van suiker en vet heeft een impact op de darmmicrobiota en dus ook de as darmen-hersenen en draagt bij aan neuro-inflammatie
Wie kan u advies geven?
Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.
Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.
Bruce-Keller A. J., Salbaum J. M., Luo M., Blanchard E., IV, Taylor C. M., Welsh D. A., et al. . (2015).Obese-type gut microbiota induce neurobehavioral changes in the absence of obesity. Psychiatry 77, 607–615. 10.1016/j.biopsych.2014.07.012
Magnusson K. R., Hauck L., Jeffrey B. M., Elias V., Humphrey A., Nath R., et al. . (2015). Relationships between diet-related changes in the gut microbiome and cognitive flexibility. Neuroscience 300, 128–140. 10.1016/j.neuroscience.2015.05.016 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3446802/
Zhang C., Zhang M., Pang X., Zhao Y., Wang L., Zhao L. (2012). Structural resilience of the gut microbiota in adult mice under high-fat dietary perturbations. ISME J. 6, 1848–1857. 10.1038/ismej.2012.27
Lupp C., Robertson M. L., Wickham M. E., Sekirov I., Champion O. L., Gaynor E. C., et al. . (2007).Host-mediated inflammation disrupts the intestinal microbiota and promotes the overgrowth of Enterobacteriaceae. Cell Host Microbe 2:204. 10.1016/j.chom.2007.06.010
ecomte V., Kaakoush N. O., Maloney C. A., Raipuria M., Huinao K. D., Mitchell H. M., et al. . (2015).Changes in gut microbiota in rats fed a high fat diet correlate with obesity-associated metabolic parameters. PLoS ONE 10:e0126931. 10.1371/journal.pone.0126931
Bruce-Keller A. J., Salbaum J. M., Luo M., Blanchard E., IV, Taylor C. M., Welsh D. A., et al. . (2015).Obese-type gut microbiota induce neurobehavioral changes in the absence of obesity. Psychiatry 77, 607–615. 10.1016/j.biopsych.2014.07.012
Bron: Noble E., Hsu T. and Kanoski S. (2017) Gut to Brain Dysbiosis: Mechanisms Linking Western Diet Consumption, the Microbiome, and Cognitive Impairment Front Behav Neurosci; 11: 9.