Aan de basis van dit voedingspatroon liggen plantaardige voedingsmiddelen, rijk aan essentiële micronutriënten (vitamines en mineralen), vezels en andere plantaardige bestanddelen die bijdragen aan een goede gezondheid.
Gezonde voeding en nutritie
Het mediterrane dieet
Het zogenaamde "mediterrane" dieet, een eetpatroon dat is ontstaan in het Middellandse Zeegebied, bestaat vooral uit een overvloedige consumptie van allerlei plantaardige voedingsmiddelen, een lagere inname van producten van dierlijke oorsprong en een actief dagelijks leven. Wat houdt dit dieet in?

Het mediterrane dieet staat bekend voor zijn gunstige invloed op het lichaam, met bijvoorbeeld minder kans op hart- en vaatziekten.
De voordelen van het mediterrane dieet voor de gezondheid
Een strikte naleving van dit dieet wordt onder andere in verband gebracht met gewichtsverlies en lagere cholesterolwaarden in het bloed. Van zo’n voedingspatroon is ook aangetoond dat het bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen of kankers kan voorkomen of afremmen. Tot slot wordt dankzij het mediterrane dieet de samenstelling van de bacteriën in de darmmicrobiota in positieve zin veranderd onder invloed van de voeding.
Plantaardige voedingsmiddelen: groenten en vezels

Een overvloed aan peulvruchten, volkoren graanproducten en schaalvruchten
Peulvruchten (bonen, linzen, erwten) en volkoren graanproducten zijn rijk aan eiwitten en mineralen en leveren ook vitamines van de B-groep op. Maar ze staan vooral bekend om hun hoog gehalte aan vezels en complexe koolhydraten.
Schaalvruchten zijn rijk aan omega 3, belangrijk voor de gezondheid van hart en hersenen.
Een overvloed aan verse groenten en fruit
Verse groenten en fruit leveren weinig calorieën maar bevatten veel water, vitamines, mineralen en vezels.
Olijfolie als belangrijkste bron van vetten
Olijfolie is hoofdzakelijk samengesteld uit enkelvoudig onverzadigde vetten. Daardoor kan ze gemakkelijker worden geconsumeerd door het lichaam en wordt ze minder snel opgeslagen in het vetweefsel. Olijfolie is ook rijk aan een antioxidant namelijk vitamine E, aan fytosterolen en plantaardige vetten die de cholesterol verlagen.
Producten van dierlijke oorsprong
In tegenstelling tot het zogenaamde "westerse" dieet, met een hoge consumptie van producten van dierlijke oorsprong, beperkt het mediterrane dieet dit soort producten en zet het voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong centraal.
Weinig rood vlees en charcuterie
Hoewel rood vlees en charcuterie bronnen zijn van eiwitten, zijn ze rijk aan verzadigde vetten die het cholesterolgehalte en de bloeddruk doen stijgen. Daarom wordt aanbevolen om ze weinig (een paar keer per maand) en in kleine porties te eten.
Meer vis, minder vlees
Vis is een bron van eiwitten en gezonde vetten, en dan vooral vette vissoorten zoals zalm, makreel en sardines die rijk zijn aan omega 3-vetten. Daarom heeft de consumptie van vis de voorkeur boven de consumptie van vlees.
Matige consumptie van gevogelte, eieren en zuivelproducten
Wit vlees (kip en ander gevogelte) is een magere vleessoort en een goede bron van eiwitten die geen transvetzuren bevatten zoals rood vlees. In het mediterrane dieet worden gewoonlijk niet meer dan 4 eieren per week gegeten. Deze hoeveelheid omvat ook de eieren die worden gebruikt in recepten en culinaire bereidingen.
Zuivelproducten worden dagelijks gegeten, maar wel in kleine hoeveelheden. Yoghurt en plattekaas afkomstig van verschillende dieren (geiten, schapen, koeien…) worden het meest gegeten omdat ze rijk zijn aan calcium en eiwitten en weinig verzadigde vetten bevatten.

Andere sleutelelementen van het mediterrane dieet?
Weinig zoete producten
Zoete producten, zowel eten als drinken, worden in kleine hoeveelheden geconsumeerd en enkel bij speciale gelegenheden.
Matige consumptie van rode wijn
Rode wijn, die heel wat polyfenolen bevat ofwel stoffen die voorkomen in planten en antioxiderende eigenschappen bezitten, wordt met mate gedronken.
Gebruik van aromatische kruiden: specerijen, ui, knoflook, tijm, laurier, basilicum, etc.
Deze ingrediënten worden in kleine hoeveelheden gebruikt. Ze spelen niet alleen een belangrijke rol als smaakversterker, maar zijn ook rijk aan polyfenolen.
Regelmatige lichamelijke activiteit
Lichaamsbeweging is een van de belangrijkste factoren in de preventie van chronische ziekten. Het equivalent van een half uur snelwandelen per dag is nodig om een gezondheidsvoordeel te verkrijgen.

Belangrijke punten om te onthouden
- De voordelen van het mediterrane dieet zijn ruimschoots bewezen, zeker in de preventie van hart- en vaatziekten.
- De principes van dit voedingspatroon, goed voor heel het gezin, berusten meer op een levenswijze dan een "dieet". In dat opzicht kan het op lange termijn worden toegepast.
Wie kan u advies geven?
Naargelang uw fysiologische toestand kunt u advies vragen aan een apotheker of een arts raadplegen die vertrouwd is met microbiota, micronutritie of fytotherapie.
Deze apotheken hebben onze producten in huis. Alle apotheken kunnen binnen 48 uur producten van PiLeJe verkrijgen bij een groothandelaar-verdeler.