Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek naar planten en extracten

Voor elke plant en elk plantenextract dat op de markt wordt gebracht, worden heel wat analyses en metingen gedaan door een toegewijd team van plantenexperts.  

De analytische expertise 

Dat team, gevestigd op onze site in Saint-Bonnet-de-Rochefort, is samengesteld uit specialisten, doctors in de wetenschappen, ingenieurs, apothekers en technici die verantwoordelijk zijn voor het opzetten en ontwikkelen van talrijke analyses. Aan de hand van die analyses kan het fytochemische profiel van de plant, dat de werking garandeert, worden gecontroleerd en vergeleken met dat van het extract verkregen uit dezelfde plant.  

Deze "analytische expertise" is voornamelijk mogelijk dankzij een samenwerking met verschillende publieke en private laboratoria en grote investeringen in geavanceerde analysetechnieken (bijvoorbeeld high-performance chromatografie gecombineerd met massaspectrometrie).   

Visuel expertise analytique
Visuel macro biologie 2

Hoogtechnologische apparatuur 

Chromatografie is een reeks technieken waarmee de chemische stoffen van een mengsel van elkaar kunnen worden gescheiden. Tot deze technieken behoren HPTLC (dunnelaagchromatografie), waarbij moleculen verschijnen als verschillende kleuren om fytochemische profielen te bepalen, en UHPLC (vloeistofchromatografie) om ze te kwantificeren. 

Deze chromatografische technieken kunnen worden gecombineerd met massaspectrometers, die behoren tot de meest krachtige detectoren om moleculen op te sporen.  
PiLeJe doet een beroep op al deze hulpmiddelen om zijn planten en extracten te bestuderen.  

Analyses van planten  

Aan de hand van stalen die rechtstreeks op de teeltpercelen worden genomen op verschillende momenten, kan bijvoorbeeld het gehalte aan werkzame stoffen van de planten worden vergeleken. Door het gehalte aan rosmarinezuur te meten, is het zo gelukt om het meest geschikte moment voor het oogsten van blaadjes citroenmelisse te bepalen, net als de maaihoogte voor hergroei. 

Fytochemische analyse is ook nuttig om bijvoorbeeld de kwaliteit te vergelijken van twee stalen van dezelfde plant afkomstig van twee verschillende oogsten. Zo kunnen bijvoorbeeld, indien nodig, wijzigingen in de teeltomstandigheden worden voorgesteld als een van de stalen een lagere kwaliteit vertoont dan de andere.  

Analyses van extracten 

Dankzij krachtige apparatuur is het perfect mogelijk om de bestanddelen van een extract en hun dosering te bepalen. Of om m.a.w. "de globale fytochemische vingerafdruk" op te maken.  

Het doel is vooral om ervoor te zorgen dat het extract een moleculair profiel heeft, ofwel een chemische samenstelling, die zo dicht mogelijk aanleunt bij de plant waar het vandaan komt.  

Al meer dan 20 jaar bestudeert het laboratorium PiLeJe de werkzame stoffen die de biologische activiteit bepalen van elke plant die wordt gebruikt voor de verschillende oplossingen.  

Visuel analyses de l'extrait
Complexe Phyto-Signature

Het Phyto-Signature complex van PiLeJe 

Aan de hand van zijn expertise in fytonutritie wilde het laboratorium nog een stap verder gaan in het bepalen van de eigenschappen van planten. Na jaren van onderzoek en tests is het laboratorium PiLeJe erin geslaagd om een reeks moleculen met biologische activiteit te selecteren voor de planten van zijn nieuwe Phytobiane-gamma: het Phyto-Signature complex van PiLeJe. 

Klinisch onderzoek 

Het onderzoeksteam van PiLeJe bestudeert dagelijks de kwaliteit van de verkregen extracten, in samenwerking met private en publieke onafhankelijke laboratoria (Inserm, Inra, universiteiten), artsen of apothekers. 
Op die manier worden jaarlijks heel wat wetenschappelijke studies uitgevoerd: het gaat dan voornamelijk over  in vivo of in vitro studies (bij dieren ook wel preklinische studies genoemd) en observationele klinische studies uitgevoerd in huisartspraktijken. Sommige studies worden gepubliceerd in internationaal gerenommeerde tijdschriften. 

Visuel recherche clinique